chrome firefox opera safari iexplorer

У Польщі помер відомий історик Богдан Осадчук

20 жовтня 2011 о 11:27

У Польщі 19 жовтня помер видатний український інтелектуал, кавалер орденів Білого Орла та Ярослава Мудрого Богдан Осадчук.

Уродженець Коломиї, Богдан Осадчук був людиною світу. Він став легендою Центральної Європи. Коло його зацікавлень сягало і Берліна, де він останнім часом мешкав, і Варшави, і Києва. Богдан Осадчук — відомий в Європі історик, політолог, публіцист. Навчався в Берлінському університеті в 1942—1944 рр. Докторську дисертацію захистив в Українському Вільному Університеті (Мюнхен) в 1966 р.

В еміграції працював як український журналіст (зокрема, у німецьких виданнях «Українські вісті», «Die Neue Zeitung» (1950-55), «Der Tadesspiegel», швейцарська «Die Neue Zurcher Zeitung»). Богдан Осадчук є автором книг «Die Entwicklung der Kommunistischen Parteien Ostmitteleuropas» — «Розвиток комуністичних партій Центральної та Східної Європи» (1962), «Der Sowjetkommunismus-Dokumente» — «Радянський комунізм. Документи» (1964).

Разом з тим він був головним редактором «Віднови» — емігрантського журналу незалежних українських інтелектуалів.

Він також співпрацював з легендарним польським журналом «Kultura», який заснував у Парижі 1950 року Єжи Гедройць. Разом з Гедройцем Осадчук ще у далекі 50-ті розпочав нелегкий українсько-польський діалог.

Cумуємо за цією втратою, якої зазнали і Україна, і Польща, і Німеччина, громадянином якої він був.

Це був великий будівничий мостів поміж народами, рідкісна для України людина широких, дійсно світових поглядів та горизонтів.

Це була людина глибокої думки і блискітливого жарту.

Львівян та громаду Журналу «Ї» покійний вшанував, прийнявши відзнаку «За інтелектуальну відвагу».

Поховають Осадчука у Польщі 25 жовтня.

Тарас Возняк від імені тих, хто його знав і шанує.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути