chrome firefox opera safari iexplorer

Українцям відмовляють в роботі через слабке знання іноземної

31 жовтня 2011 о 13:28

Опитування, проведене порталом rabota.ua, показало, що 44% українців, які шукали роботу, отримували відмову на співбесіді через те, що не володіють необхідною мовою або володіють нею в недостатній мірі.

При цьому через недостатній рівень володіння іноземною мовою чоловікам відмовляють на 7% частіше, ніж жінкам.

Опитування також показало, що близько половини українців (49%) застосовують знання іноземної мови на робочому місці. Майже стільки ж респондентів (48%) із задоволенням робили б це, якби була можливість, і лише 3% респондентів не мають ні бажання, ні необхідності використовувати іноземні мови в своїй роботі.

При цьому відсоток впевнених у своєму високому знанні іноземної мови склав 13% — на їхню думку, рівень їх мови завжди відповідав вимогам, пред'явленим роботодавцем.

Зазначимо, що найбільшою популярністю в Україні, як і в усьому світі, користується англійська мова — нею у тій чи іншій мірі володіють близько 90% українців, які взяли участь в опитуванні порталу rabota.ua. Друге місце займає німецька мова — її вивченню віддають перевагу 7% українців.

Незначний відсоток респондентів добре володіють французькою, іспанською та італійською мовами. Крім того, спостерігається тенденція освоєння українцями східних мов (китайської, японської, арабської). Серед опитаних були і ті, хто в тій чи іншій мірі володіє мовою сусідньої з нами Польщі.

Говорячи про рівень знання іноземної мови, кожен десятий опитаний заявив, що може вільно спілкуватися нею на будь-які теми, а чверть опитаних українців оцінює свій рівень знання мови «вище середнього». Менше чверті опитаних назвали свій рівень іноземної мови базовим, а відсоток тих, хто володіє ним на середньому або нижче середнього рівні становить відповідно 27% і 15%.

Заради кар'єрного зростання 54% українців удосконалюються в знанні іноземних мов різними способами, і тільки 8% на цьому етапі своєї кар'єри не збираються цього робити. Решта планують вивчити або вдосконалити свій рівень мови в найближчому майбутньому.

Як з'ясувалося, вивченням іноземної мови з нуля заради кар'єрного зростання займалися 33% топ-менеджерів і 31% бачить для себе подібну перспективу.

Між тим, чоловіки віддають перевагу освоювати мову переважно самостійно (33% проти 21% жінок в цій категорії), жінки ж за свій рахунок відвідують мовні школи або заняття з репетитором (48% і 15% проти 36% і 11% відповідно в цих категоріях).

Дослідження було проведено порталом rabota.ua. Вибірка склала 1370 респондентів з усієї України на основі бази користувачів порталу.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути