chrome firefox opera safari iexplorer

В Олеському замку розмістять відому картину «Битва під Віднем»

11 жовтня 2011 о 12:28

В Олеському замку на Львівщині готуються до розміщення відомої картини «Битва під Віднем». Для цього тут проводять роботи з підняття даху, аби розмістити картину розміром 8×8 метрів. Зараз картина експонується в Польщі.

Про це 11 жовтня в коментарі ZAXID.NET повідомив директор Львівської національної галереї мистецтв Борис Возницький.

«Зараз в Олеському замку піднімаємо стелю. Коли ці роботи закінчаться – наразі точно не знаю, але обіцяють їх закінчити впродовж місяця», – сказав Возницький. Вартість робіт, з його слів, 300 тис. грн.

Ще одна велика картина цього ж періоду, за словами Бориса Возницького, «Битва під Парканами», яка також експонується у Варшаві, має повернутися в Золочівський замок. Необхідні підготовчі роботи там було проведено значно раніше.

«Зараз картини виставлені у Великому театрі Варшави на місяць… Через місяць ми могли б привезти ці картини назад, але їх ще на два місяці просить виставити Королівський палац у Варшаві. Питання, чи будемо їм давати картини, наразі не вирішене», – сказав Борис Возницький.

Він нагадав, що відновлення двох картин тривалj чотири роки. «Європа дала на це 4 млн євро», – додав він.

Нагадаємо, раніше Возницький інформував, що восени до Львова з Варшави привезуть дві найбільші у світі історичні картини: «Битва під Віднем» та «Битва під Парканами». У Варшаві тривала реставрація картин.

Додамо, «Битва під Парканами» – у XVII столітті це була найбільша за розмірами батальна картина Європи.

Довідка

Італійський художник Мартино Альтомонте завершив роботу над «Битвою під Віднем» 1692 року (полотно, олія). Художник розгортає широку панораму місцевості, на першому плані якої – сповнена нестримного руху сцена запеклого бою. Світлом вихоплена головна група: постаті Яна III Собеського в блискучому парадному обладунку та його сина Якуба. Також у Жовкві Альтомонте виконав і «Битву під Парканами» – полотно, ще більше за розмірами.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути