chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні з 16 жовтня не видаватимуть кредити у валюті

18 жовтня 2011 о 15:07

В Україні 16 жовтня, наступного дня після публікації в «Голосі України» набув чинності закон №3795-VI «ПРО внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо врегулювання відносин між кредиторами і споживачами фінансових послуг».

Нагадаємо, президент Віктор Янукович підписав документ 13 жовтня.

Верховна Рада (ВР) України його ухвалила 22 вересня під № 7351 від 1 лютого 2011 р. За відповідний законопроект проголосували 239 народних депутата.

Зазначимо, 1 серпня Янукович наклав вето на законопроект, після чого ВР приняла його із змінами Президента.

Проект закону спрямований на вдосконалення нормативного регулювання для підвищення захисту прав кредиторів, вкладників банків і споживачів фінансових послуг з метою зниження рівня ризиків фінансової системи і частки проблемних активів у портфелі банківських установ і забороняє надання споживчих кредитів в іноземній валюті на території України.

Також законопроект передбачає усунення існуючої колізії між нормами закону про заставу, який передбачає стягнення заставного майна на підставі виконавчого напису нотаріуса, і закону про забезпечення вимог кредиторів, норми якого не вказують на виконавчий напис нотаріуса як підстава для звернення стягнення рухомого майна боржника.

Передбачається, що особі, яка виселяється за обслуговування кредиту на житло, надається постійне житлове приміщення, зазначений в рішенні суду.

Крім того, позичальник не зобов'язаний сплачувати кредитору додаткові комісії і збори, які не були вказані в договорі; а також що кредитор не має права відмовити позичальникові в прийнятті платежу при достроковому погашенні кредиту і не може встановлювати будь-яку плату за це.

Дія цього закону буде поширюватися тільки на нові договори, які були укладені після вступу закону в силу.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути