chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні заборонили виловлювати дельфінів

18 жовтня 2011 о 12:39
Міністр екології Микола Злочевський ввів мораторій на вилов дельфінів на три роки.

Наказ Міністерства N 328 від 20.09.2011 «Про тимчасову заборону спеціального використання китоподібних Чорного та Азовського морів» заборонив вилучення дельфінів з природного середовища існування з будь-якою метою, крім випадків збирання решток загиблих дельфінів з науково-дослідною метою, строком на три роки.

Про це повідомляє Національний екологічний центру України.

"Аналогічний мораторій діяв в Україні до цього року, але в березні його дія скінчилась – розповідає учасник громадської кампанії проти комерційного використання дельфінів Євгеній Пахомов. — Здавалось би навіщо вводити мораторій на вилов конкретного виду, який занесено до Червоної книги, коли всіх їх не можна виловлювати? Але на превеликий жаль, власники дельфінаріїв виловлюють дельфінів під виглядом передбаченого у законодавстві «спеціального використання».

«Це наприклад, реабілітація, лікування або дослідження дельфінів. На практиці, такі здавалось би корисні завдання є лише прикриттям для того, щоб відловити дельфінів для використання у виставах дельфінаріїв», — пояснює еколог.

В грудні 2010 року Національний екологічний центр України, Дружина охорони природи м. Києва та представники зоозахисних організацій провели акцію протесту під стінами Мінприроди, вимагаючи безстроково продовжити мораторій. Десятки громадських організацій надіслали в Мінприроди звернення в підтримку мораторію. Проте на реакцію міністерства довелось чекати півроку.

«Це лише часткова перемога. Більшість дельфінаріїв в Україні збудовані за час дії попереднього мораторію і цей бізнес активно розвивається. Ми вітаємо ініціативу Мінприроди і сподіваємось, що цей крок стане початком ще більш рішучих дій на захист дельфінів», — коментує подію захисниця дельфінів Катерина Полянська.

В Україні діє понад 15 дельфінаріїв, та будуються нові. Походження дельфінів у всіх комерційних дельфінаріях лишається під сумнівом, а умови утримання дельфінів у більшості з них не відповідають природним потребам тварин.

Загалом в українських дельфінаріях утримуються 77 дельфінів, 35 морських котиків, 4 морських леви та 1 морж. Незаконність роботи частини дельфінаріїв доведена контролюючими органами, проте досі з жодного із них не вилучили тварин.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути