chrome firefox opera safari iexplorer

В Україну все-таки повернули «зимовий час»

18 жовтня 2011 о 22:00

18 жовтня Верховна Рада скасувала ухвалену Постанову від 20 вересня 2011 року № 3755-VI «Про зміну порядку обчислення часу на території України», якою в Україні фіксувався час, установлений з 27 березня 2011 року (під час останнього переходу на літній час).

Таким чином, Україна повертається до практики щорічного переведення годинників на «зимовий» та «літній» час.

За відповідну Постанову (реєстр. № 9297) проголосували 295 народних депутатів із 349 зареєстрованих у сесійній залі.

Також цією Постановою парламент рекомендує Кабінету Міністрів України протягом одного місяця з дня набрання чинності цією Постановою внести на розгляд Верховної Ради України проект закону щодо порядку обчислення часу на території України.

Довідково

Практика щорічного переходу на «зимовий» і «літній» час застосовується зараз у більш ніж 100 країнах світу. На думку експертів, це сприяє раціональнішому розподілу електроенергії, використанню світлового дня. У ряді країн дата переходу визначається з урахуванням регіональних особливостей.

Терміни дії «літнього» часу в Україні вводили, відповідно до рекомендацій Європейської економічної комісії ООН, для гармонізації відліку часу на території всієї Європи і довколишніх країн.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 13 травня 1996 року, перехід на «літній» час в Україні здійснювали в останню неділю березня о 3-й годині, а перехід на «зимовий» час (тобто, переведення годинника на годину назад, чим скасовували «літній» час) — в останню неділю жовтня о 4-й годині.

«Рідна країна»

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути