chrome firefox opera safari iexplorer

Відзнаку «За розвиток національного кіномистецтва» отримав всесвітньовідомий польський кінорежисер

30 жовтня 2011 о 23:14

30 жовтня 2011 року в культурному центрі «Кінотеатр «Київ» відбулася церемонія закриття 41-го Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість» та урочисте нагородження переможців і дипломантів фестивалю.

Традиційно під час церемонії закриття кінофестивалю «Молодість» Міжнародний благодійний фонд «Україна 3000» вручає відзнаку «За розвиток національного кіномистецтва». Бронзовою статуеткою у вигляді рук, що зійшлися в оплесках, нагороджуються найвидатніші кінодіячі, які зробили визначний внесок у ствердження українського кіно у світі.

Для вручення почесної нагороди на імпровізовану сцену Синього залу кінотеатру «Київ» вийшла Голова Наглядової ради Фонду «Україна 3000» пані Катерина Ющенко.

Отже, володарем почесної відзнаки «За розвиток національного кіномистецтва» 2011 року став всесвітньовідомий польський режисер Кшиштоф Зануссі.

«Вже в дев’ятий раз наш Фонд вручає цю нагороду, і цього року ми хочемо відзначити людину, яка не є громадянином України, але зробила дуже багато для українського кіно, – сказала, представляючи цьогорічного володаря нагороди, пані Катерина. – Ця людина серцем, родинними зв’язками і своїми діями є великим українцем, великим другом нашої держави. Це режисер зі світовим ім’ям, який багато років підтримує молодих українських режисерів, надаючи їм можливість навчатися за кордоном. Він часто буває в Україні і допомагає нашим навчальним закладам, зокрема Українському католицькому університету». Зал зустрів великого польського режисера овацією.

Кшиштоф Зануссі – один з найвідоміших польських режисерів кіно, телебачення та театру, сценарист, викладач. Починаючи з середини 60-х років, зняв понад 50 документальних і художніх фільмів для кіно та телебачення в Польщі та за її межами. Він веде режисерську роботу у театрах Мілана, Палермо, Бонна, Кракова, Бремена, Сіракуз, Києва, Новосибірська, Рима тощо. Бере участь у наукових симпозіумах у різних країнах світу, пише статті на політичні і культурологічні теми, оцінює роботи молодих кіномитців у журі різних міжнародних кіно форумів. Зануссі організував будівництво загальноосвітньої школи у Варшаві, проводить тематичні семінари з молодими акторами і режисерами.

Кшиштоф Зануссі протягом багатьох років має активні контакти з Україною, батьківщиною його дружини Ельжбети, родичі якої походять з Вінниччини. Зануссі допомагає молодим талановитим режисерам, надаючи їм стипендії для навчання, він є бажаним гостем та членом журі на українських фестивалях кіно. Режисер активно працює в Україні, а один з його фільмів створювався у копродукції з нашою державою. Нещодавно Зануссі практикував в Україні і як театральний режисер.

Відзнака «За розвиток національного кіномистецтва» була започаткована Фондом «Україна 3000» 2003 року. Володарями відзнаки у різні роки ставали режисери Роман Балаян і Кіра Муратова, актриса Ларисa Кадочнікова, засновник компанії «Фільмотехнік» Анатолій Кокуш, голова Держкомітету кінематографії Ганна Чміль, художник Сергій Якутович, композитор Вадим Храпачов, президент фестивалю «Молодість» Андрій Халпахчі.

Додала Катерина Зоркіна

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути