chrome firefox opera safari iexplorer

Юнак відзняв відеоролик до Євро-2012 всього за 30 доларів. Відео

20 жовтня 2011 о 12:45

У вересні Нацагентство з питань Євро-2012 провело два тендери на зйомку промо-роликів про Україну. Згідно з першим проектом, буде знято п'ять відео про представників різних професій під умовною назвою «Ми чекаємо на Євро-2012».

В рамках другого буде знято ще п'ять 30-секундних роликів про міста, що прийматимуть чемпіонат. Так, Київ буде прорекламовано як політичний та економічний центр країни з різноманітною архітекітурою та багатою історією. Донецьк буде висвітлено як ділову столицю України, Харків – як велике промислово-наукове місто, а Львів – як модернізований культурний осередок, пише «Українська правда. Життя».

Загалом же ДП «Україна-Всесвіт», що є підрозділом Нацагентства з питань Євро-2012, виділяє на зйомку цих двох проектів більше 12 мільйонів гривень.

Це далеко не перші витрати України на телевізійну рекламу. Ще минулого року на ролики для формування позитивного іміджу для європейського споживача було витрачено 5,9 млн грн. На одне 90-секундне відео «Увімкни Україну» минулоріч пішло майже 4 мільйони гривень.

Проте, зробити якісний ролик можна за значно менші кошти. Наприклад, лише за… 30 доларів.

Автор цього фактично безбюджетного кліпу – Олег Фінгер, член організації «Німецька молодь України». Він почав займатись зйомкою відео 1,5 роки тому, але «Kiev Live» — його перший «іміджевий» проект.

— Я брав участь в соціальному проекті з онкохворими дітьми, для якого придбав фотокамеру. Знімаючи це, я багато чого переосмислив, почав по-іншому ставитися до звичних речей. В тому числі й до міста, яке дуже люблю, — розповів Олег.

У той же час хлопець зацікавився технікою таймлапсу, яка в останні роки стала досить популярною на Заході. Це покадрова зйомка нешвидких процесів або об’єктів, що повільно рухаються. Потім знімки складаються з частотою 24 кадри на секунду та в результаті виглядають як прискорене відео. Саме в цій техніці й виконано ролик, присвячений Києву.

Зйомки відбувались впродовж липня-вересня цього року, але загалом процес зайняв не більше 3-4 тижнів. Відео одразу задумувалось як некомерційне. За словами Олега, бюджет в 250 гривень він витратив на проїзд.

Для мене це був технічний та фізичний експеримент. Я і зараз не хочу отримувати за цей ролик гроші. Це такий собі подарунок для міста. Дуже хотілося б, щоб Київ став більш відомим, бо в нас є, на що подивитись, — обґрунтував він причину зйомки.

Влітку хлопець звертався до Міністерства культури з проханням надати офіційний лист підтримки. Такий документ, на його думку, полегшив би зйомку багатьох об'єктів. Жодної відповіді він досі не отримав.

Так як Олег не мав посвідчення чи дозволу на зйомку, з ним неодноразово траплялись курйозні ситуації. Приміром, спочатку йому забороняли знімати будівлю СБУ, а біля музею Великої Вітчизняної війни взагалі погрожували відібрати камеру.

- Кумедний випадок стався, коли я знімав на даху однієї закинутої будівлі. Прийшли кілька екстремалів, які заради забави полізли на сусідній будинок. Виявилось, що в тій будівлі знаходився банк. Ніяких протизаконних намірів вони не мали, проте спрацювала сигналізація й обидва будинки були швидко оточені. Довелось докладно пояснювати, що саме я там робив. Але наявність відзнятих кадрів швидко підтвердила мої слова, — пригадав Олег.

Зупинятись на одному відео хлопець не хоче. У його планах – зйомка роликів про решту міст, які прийматимуть Євро-2012. Але чи будуть вони готові до чемпіонату, Олег не впевнений, адже поки розраховує лише на власні сили.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути