chrome firefox opera safari iexplorer

Чверть української землі в руках іноземців

28 листопада 2011 о 08:54

Нерезиденти України орендують понад 12 мільйонів гектарів української землі, повідомив президент Асоціації фермерів і приватних землевласників України Іван Томич.

За його інформацією, українські землі орендують іноземці з 30 країн світу. Найбільше нерезидентів, які орендують ці території, — громадяни ЄС, США та Китаю. Томич зазначив, що оренда відбувається через юридичні особи, в тому числі і агрохолдинги.

Президент Асоціації фермерів і приватних землевласників додав, що за його інформацією, найближчим часом найбільшим орендарем українських земель планує стати Китай. Для досягнення цієї мети країна зараз формує спеціальний фонд, загальна сума якого складе 400 млрд дол.

Експерт підкреслив, що сьогодні інформація про іноземців, які орендують українську землю, державними органами не розкривається. Він також підкреслив, що Державне агентство із земельних ресурсів зобов'язане її оприлюднити.

Згідно з проектом земельної реформи, дозвіл на покупку землі сільськогосподарського призначення планується надавати тільки громадянам України.

Як повідомлялось, виходячи з ціни одного гектара у 20 тисяч гривень, загальна вартість земельсільськогосподарського призначення в Україні становить 560 мільярдів гривень.