chrome firefox opera safari iexplorer

День шахів України відзначатимуть 20 липня

02 листопада 2011 о 13:26

20 липня відзначатимуть День шахів України. Відповідну постанову «Про проголошення Дня шахів в Україні» Верховна Рада ухвалила 1 листопада 2011 року. Про це УНН повідомили в прес-службі Держслужби молоді та спорту України.

При цьому 20 липня у всьому світі відзначають Міжнародний день шахів.

Свято шахів в Україні встановлене в зв’язку з вагомими досягненнями українських шахістів на міжнародному рівні та для привернення уваги суспільства, органів державної влади, громадськості до шахів, як високоінтелектуального, доступного і наймасовішого виду спорту, забезпечення державної підтримки і розвитку шахів, примноження потенціалу та популяризації шахів серед молоді.

Документ рекомендує Кабінету Міністрів України невідкладно створити організаційний комітет з питань щорічного відзначення Дня шахів в Україні із залученням представників Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, інших міністерств, відомств та громадських організацій та затвердити державну програму заходів із щорічного відзначення Дня шахів в Україні.

Міністерству освіти і науки, молоді та спорту України має розглянути можливість запровадження у загальноосвітніх навчальних закладах факультативів із занять шахами.

Голова Державної служби молоді та спорту України Равіль Сафіуллін назвав встановлення Дня шахів в Україні потужним поштовхом до розвитку і підтримки цього інтелектуального виду спорту, який має давню історію і глибокі традиції в нашій країні.

«Окремий наголос у документі зроблено на популяризації шахів серед молоді, школярів, тому це дає підстави до масового розвитку шахів в країні, а масовий спорт для нас зараз дуже важливий — без нього нема перемог у спорті високих досягнень, нема здорового і міцного духом населення», — сказав Голова Держслужби.

Він додав, що для підтримки масового розвитку шахів серед дітей та молоді будуть організовуватися змагання починаючи від школи, вузу і до всеукраїнського рівня. Окрім цього, необхідно відроджувати шахові клуби на місцях, в чому мають допомогти місцеві органи влади.

Він також наголосив, що наші шахісти, особливо в останні роки, активно зміцнюють імідж України як спортивної держави.

Нагадуємо, за останні роки найвидатнішими результатами українських шахістів стали: у 2001 році чоловіча збірна команда України у складі Василя Іванчука, Руслана Пономарьова, Володимира Баклана, В’ячеслава Ейнгорна, Олега Романишина, та Вадима Малахатька стала чемпіоном світу.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути