chrome firefox opera safari iexplorer

День свободи відзначатимуть під СІЗО і на Майдані

21 листопада 2011 о 15:37

Незважаючи на заборону суду проводити масові акції в центрі Києва, активісти відзначатимуть річницю Помаранчевої революції на Майдані.

Судове рішення тільки збільшить кількість охочих прийти 22 листопада до центру столиці. В опозиції очікують, що заборона суду підбурить громадян прийти на Майдан 22 листопада на знак протесту, повідомляє ВВС.Україна.

«Думаю, завдяки забороні суду народу збереться багато, це буде свого роду протест», — сказала депутат від НУНС Ксенія Ляпіна, повідомляє газета «Сегодня».

За її словами, члени НУНС проведуть у вівторок акцію під Лук'янівським СІЗО разом із депутатами від партії «Батьківщина».

У Лук’янівському СІЗО утримують лідера «Батьківщини» Юлію Тимошенко, яка була одним з лідерів Майдану у 2004 році.
Також у цьому СІЗО перебуває командир Помаранчевого майдану Юрій Луценко.

«Ми домовилися з керівниками київських організацій опозиційних партій почати о 17 годині мітинг біля СІЗО. Після закінчення мітингу охочі прийдуть на Майдан і висловлять свою думку про нинішню репресивну владу», — сказав голова київської міської організації партії «Батьківщина» Юрій Одарченко, пише видання «Коммерсант-Украина».

Заборона є, але затримувати не будуть

Соратниця Юлії Тимошенко Наталія Королевська закликала усіх, «хто поділяє ідеали свободи», зібратися під СІЗО.

«Сьогодні Майдан – площа біля Лук’янівського СІЗО, де сидить Юлія Тимошенко. Саме тому в День свободи ті, для кого він має значення, зберуться там», – сказала вона.

Наприкінці минулого тижня Окружний адміністративний суд Києва заборонив проведення масових акцій в центрі столиці у сьому річницю Помаранчевої революції – 21 і 22 листопада. Суд пояснив заборону акцій приїздом до Києва Президента Литви Далі Грібаускайте.

Раніше київська влада заявила, що незабаром розпочне встановлення новорічної ялинки на Майдані Незалежності, і у зв'язку з цим частину площі огородять.

Але, незважаючи на заборону суду, представники опозиційних організацій мають намір вийти на Майдан в річницю Помаранчевої революції і навіть очікують великої кількості людей.

«Святкування відбудеться за будь-якої політичної погоди», — сказав голова «Коаліції учасників помаранчевої революції» Сергій Мельниченко. "Ми будемо виконувати указ президента Ющенка про святкування Дня свободи, бо ми – законослухняні громадяни", — сказав він.

За його словами, опозиція закликає громадян вийти на головну площу країни 22 листопада о 18:00.

В свою чергу, у Міністерстві внутрішніх справ обіцяють не затримувати опозиціонерів, які вийдуть на Майдан.

«Якщо не буде хуліганських дій, то міліція просто складе протоколи на організаторів акції», — пояснив глава управління зв'язків із громадськістю МВС Володимир Поліщук.

Як повідомляли українські агенції новин, у неділю увечері правоохоронці обгородили центральну частину Майдану залізними щитами.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути