chrome firefox opera safari iexplorer

«Дитячу лікарню майбутнього» має добудовувати держава?

08 листопада 2011 о 14:02

«Дитяча лікарня майбутнього» – це державний проект, який без підтримки держави побудувати неможливо.

Про це заявив голова правління фонду «Україна 3000» Олександр Максимчук в інтерв'ю газеті «Комерсант-Україна».

Наприкінці минулого тижня голова парламентського комітету з питань охорони здоров'я Тетяна Бахтеєва, а також перший заступник голови Адміністрації президента Ірина Акімова заявили, що держава не буде добудовувати «Дитячу лікарню майбутнього» (ДЛМ), за створення якої бралася Катерина Ющенко.

Коментуючи це, Максимчук зазначив, що Бахтеєва є членом опікунської ради «Дитячої лікарні майбутнього» і не могла не знати, що «замовником будівництва виступає держава, і це визначено постановою Кабінету міністрів».

Максимчук нагадав: "У 2005 році був указ президента про створення ДЛМ. У 2006-му була видана відповідна постанова уряду. У вересні того ж року ми створили окремий благодійний фонд «Дитяча лікарня майбутнього».

«Перед тим як проводити телемарафон зі збору коштів, ми підписали протокол із замовником, який був визначений постановою Кабміну, – лікарнею „Феофанія“, яка підпорядковується Державному управлінню справами президента. Згідно з договором, фонд брав на себе проектування, допомогу в закупівлі устаткування й підготовці кадрів. Інші функції брала на себе державу», — підкреслив Максимчук.

За його словами, після збору коштів «проект ДББ пройшов технічну експертизу, але в 2009 році уряд не заклав у бюджет кошти на його фінансування».

«Щоб прискорити процес, фонд за згодою опікунської ради взяв на себе інженерну підготовку будівельної ділянки. Після цього у 2010 році фонд раптово отримав лист від „Феофанії“ з вимогою припинити всі роботи на об'єкті, оскільки замовник не мав у своєму розпорядженні дозвіл на будівництво», — повідомив Максимчук.

За його словами, будівництво ДЛМ на базі «Охматдита» «цілковито виключене».

«Самотужки однозначно ми побудувати лікарню (ДЛМ) не зможемо, тому що ціна питання – 1,306 млрд грн», — заявив Максимчук.

У розпорядженні фонду на сьогодні, за його словами, – 147 млн грн.

«Тому в цьому питанні першу скрипку має грати держава, замовник. Ми досі це питання публічно не порушували, але тепер нам треба дати публічну відповідь», — заявив голова правління фонду «Україна 3000».

За його словами, якщо влада справді офіційно відмовиться від лікарні, то «тоді ситуація може розвиватися за іншим сценарієм: наприклад, буде створений приватно-державний консорціум із залученням інвесторів».

«Наша влада має визначити подальшу долю цього об'єкта. Ми з задоволенням прийдемо на будь-яке урядове засідання або в Адміністрацію президента до пані Акімової. Ми готові до жорсткої розмови», — заявив Максимчук.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути