chrome firefox opera safari iexplorer

Харків — в лідерах рейтингу найкращих міст для життя в Україні

14 листопада 2011 о 15:02

Харків - перше місто Східної України, якому вдалося очолити список кращих. До цього три роки поспіль (а рейтинг українських міст «Фокус» складає вже в четвертий раз) верхні рядки займали Івано-Франківськ, Чернівці та Львів.

Такий показник, як «ділова активність», на відміну від попереднього року, вирішено було оцінювати не за потенційним, а за реальними бізнес-досягненням. Саме з цим пов'язаний успіх Харкова у рейтингу-2010. За кількістю зареєстрованих приватних підприємств, а також забезпеченню городян новими робочими місцями перша столиця поступилася лише столиці нинішній.

Найвищий бал у рейтингу Харків отримав за кількість вузів і студентів. До слова, майже половина (45,82%) населення обласного центру має вищу або незакінчену вищу освіту. Культурний потенціал міста експерти оцінили в 52 бали з 55 (тут Харків поступився лише Києву, Львову та Одесі).

Традиційно якість життя у великих і малих містах України оцінювалася, виходячи з екологічної ситуації, розвиненості інфраструктури, витрат міського бюджету на кожного мешканця. Крім того, міста були прорейтинговані за рівнем злочинності, зайнятості населення, розміру середньої зарплати, вартості житла, потоку туристів. Щоб врахувати освітній потенціал, населеним пунктам додавалися бали за вузи. Культурну привабливість міста оцінювали представники кінопрокатних компаній, художніх галерей і концертних агентств.

Нагадаємо, згідно з дослідженням аналітичного центру Universitas, 12 обласних центрів через малу кількість балів увійшли до списку міст-лузерів: Тернопіль, Хмельницький, Полтава, Харків, Кіровоград, Сімферополь, Рівне, Донецьк, Миколаїв, Дніпропетровськ, Луганськ і Запоріжжя. І тільки два обласні центри, за даними дослідження, мають високу якість життя — Одеса та Львів.

На початку вересня журнал Weekly.ua опублікував рейтинг українських регіонів «Де в Україні жити добре», згідно з яким Донецька, Луганська і Дніпропетровська області є найгіршими для життя регіонами України. Лідером рейтингу якості життя став Київ.

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути