chrome firefox opera safari iexplorer

Історичний Київ спотворюють незаконними висотками

05 листопада 2011 о 09:16

Захисники старовини б'ють на сполох — історичну панораму правого берега Дніпра засмічують багатоповерхівками.

Дзвіницю Києво-Печерської Лаври вже давно закриває висотка на Кловському узвозі. А не так давно і саму Лавру перекрив новий бізнес-центр.

Серед знайомих краєвидів Правого берега з‘явились нові об‘єкти. За літо та два осінні місяці історичні місцини перекрив бізнес-центр.

Жителі району обурюються, що 19 поверхів бетону на перетині вулиць Різницької та Московської не гармоніюють ані з місцевими парками, ані тим паче — з історичними будівлями.

Однак, нова споруда збентежила не лише тутешніх жителів. Нею зацікавились і представники ЮНЕСКО. Будівля, мовляв, псує архітектурний спадок попередніх поколінь.

«Об‘єктом історичної спадщини Києва є не лише його будівлі а й обрис», – вважає активіст організації «Збережемо старий Київ» Ігор Луценко.

Свою позицію ЮНЕСКО поки що не озвучила. Але ймовірного обуренння, припускає Ігор, уже зараз можна уникнути. Поки будівництво не завершене.

«Якщо 3-4 паверхи прибрати — все буде нормально», — впевнений Луценко.

За законом, зводити будинки вище 27-ми метрів у історичних зонах не можна. Новий бізнес-центр принаймні вдвічі вищий. Як так вийшло, у компанії-забудовнику говорити відмовилися.

Мовляв, зводять те, що їм сказали власники. Ті, зі свого боку, на контакт взагалі не пішли.

З документами в забудовника все гаразд, розводять руками столичні чиновники. Нарікають на попередників, мовляв, видали такі дозволи, що тепер не оскаржити.

«Легше реагувати на початку будівництва. Ми можемо зупинити, охоронців викликати, подати до суду», – пояснив голова КМДА Олександр Попов.

А от знести об‘єкт, який уже фактично завершений, досить складно.

Появі багатоповерхових монстрів у майбутньому, сподіваються, зможе завадити новий генплан столиці. Там, зокрема, йдеться про заборону будівництва в історичних зонах та на схилах.

Представники громадських організацій натомість вирішили піти іншим шляхом. Нині у суді вимагають позбавити Київраду права видавати землю у заповідних місцях.

«Не може Київрада видавати землі, як вона це зараз робить. Без згоди верховної ради, не говорячи вже про ЮНЕСКО»,

Щоправда, зітхають, поки суд ухвалює рішення, на панорамі правого берега з‘являється дедалі більше багатоповерхівок.