chrome firefox opera safari iexplorer

Кабмін підвищив рівень соціального захисту чорнобильців

30 листопада 2011 о 11:08

Кабінет Міністрів України прийняв постанову «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Про це УНН повідомили у прес-службі Пенсійного фонду України.

Нормативно-правовим актом передбачається, що в 2012 році при обчисленні заробітку, з якого буде визначено розмір пенсії учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, застосовуватиметься формульний підхід.

«Це дасть змогу істотно збільшити розміри пенсій зазначеній категорії постраждалих», – сказав на брифінгу у Кабінеті Міністрів України Голова правління Пенсійного фонду України Б.Зайчук. Так, наприклад, особа, яка брала участь у роботах по ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС у 1987–1988 роках і відпрацювала в зоні відчуження понад 12 місяців, отримуючи при цьому заробітну плату в розмірі від 1200 до 1300 рублів, при втраті 80 відсотків працездатності матиме розмір пенсії майже 5 тис. грн. Крім того, такій особі буде призначено також додаткову пенсію.

Середній розмір пенсій учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС становитиме:

для інвалідів І групи – 5439,52 грн,
для інвалідів ІІ групи – 5128,73 грн,
для інвалідів ІІІ групи – 3941,53 грн.

Вперше запроваджено гарантовані найменші виплати для інвалідів-ліквідаторів:

для інвалідів І групи – 2399,70 грн,
для інвалідів ІІ групи – 2147,10 грн,
для інвалідів ІІІ групи – 1894,50 грн.

Щоразу при зміні розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, цей розмір буде збільшуватися.

Станом на 1.11.2011 у місцевих судах перебувало 1,2 млн позовів, пов’язаних із пенсійним забезпеченням, на загальну суму 6,4 млрд грн, у т.ч. постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС – 115, 6 тис. позовів на суму 1,8 млрд грн.

В апеляційних судах – 2,6 млн справ на суму 5,9 млрд грн, з яких щодо пенсійного забезпеченням постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС – 254,7 тис. на суму 2,8 млрд грн.

На забезпечення виплати за судовими рішеннями за 11 місяців 2011 року спрямовано 5,9 млрд грн. При цьому залишилися не профінансованими виплати по судових рішеннях на суму 2,3 млрд грн.

На фінансування цих судових рішень залучалися позики, надані Держказначейством. На сьогодні надання таких позик обмежено.

Причиною звернень до суду є прогалина у законодавстві щодо обчислення пенсій та підвищень, які обраховуються з мінімального розміру пенсії за віком. Зокрема, статтями 50—54 Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (у редакції Закону, що діяла до 01.01.2008) встановлено, що пенсії особам, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, обчислюються виходячи із розміру мінімальної пенсії за віком.

Однак розмір цієї мінімальної пенсії за віком для чорнобильців законом не визначено. Тоді як мінімальна пенсії за віком на рівні прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом, застосовується виключно при призначенні пенсій згідно із законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». І це підтверджено ухвалою Конституційного Суду України від 19.05.09 № 27-у.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути