chrome firefox opera safari iexplorer

Кілометр дороги в Україні коштує 5 мільйонів доларів

21 листопада 2011 о 16:02

Будівництво кілометра автодороги в Україні коштує, в середньому, $5 млн. Про це розповів заступник голови «Укравтодору», голова комісії з реорганізації Держслужби автомобільних доріг Євген Прусенко в ефірі Радіо «Свобода».

«Дорога першої категорії, яка має чотири смуги руху, по дві в обох напрямках, коштує орієнтовно $5 млн доларів, тобто десь 40 млн грн. Якщо там більше штучних споруд, може бути трохи дорожча, якщо це дорога у відкритій місцевості, вона може бути дешевшою», – зазначив Є.Прусенко.

За словами заступника голови «Укравтодору», в Польщі середня вартість кілометра такої дороги становить 6-8 млн євро, у Німеччині – 9-10 млн євро.

«Головна різниця – у вартості робочої сили, тому що, наприклад, за вартістю бітуму ми вже майже зрівнялися з Європою. Техніка працює та сама, технології ті самі. Кам’яні матеріали у Європі трохи дорожчі», – сказав Є.Прусенко.

Він також спростував інформацію про те, що частина матеріалів, які закуповуються для будівництва доріг, в Україні використовуються не за призначенням.

«У нас десятки перевіряючих органів, які контролюють, щоб усе використовувалося за призначенням», – наголосив заступник голови «Укравтодору».

Як писало ZN.UA, на думку експертів, стимулювати залучення інвестицій у розвиток інфраструктури України може державно-приватне партнерство. Зокрема, це може бути механізм концесії, при якому держава, володіючи тими чи іншими активами, віддає їх приватним компаніям у тимчасове використання.

Разом з тим, як свого часу зазначав віце-премєр Борис Колесніков, концесії доріг Україні не бачити, поки зарплати в країні нижчі $1 тис.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути