chrome firefox opera safari iexplorer

Кожен п'ятий українець страждає від «сезонної депресії»

28 листопада 2011 о 09:52

Апатія, дратівливість та лінь — прояви «сезонної депресії». Недуга пов'язана із тривалістю світлового дня, кажуть медики, і додають, що у організмі не виробляється достатня кількість гормону, який регулює настрій.

«Через недостачу в організмі серотоніну, людина може відчувати підвищений рівень тривоги, страхи, може з'являтися невпевненість, занижена самооцінка, можемо відчувати пригнічено, порушується сон». — розповів психотерапевт Володимир Селіванов.

Найефективніші ліки від депресії — сонячні промені, рух та позитив. Дизайнерка Юлія Айсіна має свої рецепти: зранку включає у кімнатах світло та насолоджується хорошою музикою.

«Якщо ми говоримо про те, аби цей настрій зберігся протягом усього дня, то звісно, я обираю у гардеробі найяскравіші відтінки. Ось не став виключенням і сьогоднішній день, я вдягнула червону кофту. Червоний колір дуже яскравий, дуже емоційний, він завжди викликає позитивні емоції», — вважає дизайнер Юлія Айсіна.

Експерти рекомендують оточити себе гарними і улюбленими речами. Все залежить від смаків та інтересів.

«Дуже добре піднімає настрій помаранчевий колір. Можна на диван кинути помаранчевий ковдру, можна купити кольору свіжої зелені лампу, абажур, може невеличку фіранку, хоча б чашку, жовтий колір. Якщо ви більше часу проводите в офісі, також щось в себе на столі поставити, аби було приємно для очей», — радить біоенерготерапевт Аліна Войтенко.

Природа — найефективніші ліки від депресії. У будь яку пору року, переконані більшість українців.

«Депресії — ні! Тому що я завжди ходжу в ліс, це район Пущі Водиці, енергетика така, що аж ось так розпирає», каже Володимир, який радить більше бути на природі.

Лікарі кажуть, що депресія може прогресувати з вересня до квітня, і лише від самої людини залежить тривалість «сезонної» хвороби.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути