chrome firefox opera safari iexplorer

Київ — у сотні міст світу з найдорожчим елітним житлом

16 листопада 2011 о 10:06

Британський портал Global Property Guide склав щорічний рейтинг з 94 міст світу з найдорожчою нерухомістю. Київ у цьому рейтингу посів 42 місце і опинився між узбережжям Чорногорії (41 місце) та словенською Любляною (43 місце).

Перша десятка списку залишилась практично без змін, хіба що міста помінялися місцями — десь ціни на житло зростали, а десь, навпаки, впали. Наприклад, у Лондоні ціни практично не змінилися, але він піднявся з третього на друге місце, так як змінилися ціни в інших містах, пише Сегодня.

Четвертий рік поспіль у рейтингу лідирує Монако, де, як відомо, купують житло багато багатіїв світу, в тому числі й українські віпи. Друге місце рейтингу зайняв Лондон, на третьому — Гонконг. Москва опинилася на шостому місці.

Рейтинг складається, виходячи з вартості елітного житла площею понад 120 квадратних метрів. Так, наприклад, в Монако за оцінками аналітиків, «квадрат» такого житла коштує 53,2 тисячі доларів. Відповідно, найдорожча вулиця світу — це Авеню принцеси Грейс. У Лондоні квадратний метр житла обійдеться в 20,5 тисячі доларів. А в Києві набагато менше — всього 3,7 тисячі доларів. Щодо української столиці британці вказують, що найдорожче житло у нас на Хрещатику, Печерську та Подолі. «Акже дуже популярні Липки, Звіринець та Конча-Заспа», — резюмують аналітики Global Property Guide.

При цьому вітчизняні експерти здивовані даними рейтингу. «Це якась ціна, взята зі стелі, — говорить аналітик консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький. — Хіба що якщо говорити про окремі квартири. На тому ж Печерську, якщо оцінювати за реальними угодами, середня ціна за „квадрат“- 3 тисячі доларів. Середня вартість по Києву зараз становить 1,6-1,7 тисячі доларів».

Проте на сайтах київських агентств нерухомості наразі можна легко знайти більше десятка апартаментів приблизно за тією ціною, яку вказали британські дослідники. Наприклад, на вул. Старонаводницькій у Печерському районі за квартиру площею 120 квадратних метрів (4 кімнати) просять 495 тисяч доларів, тобто вартість квадратного метра виходить 4,1 тисячі дол.

Така ж ціна за «трійку» аналогічної площі на вул. Костянтинівській на Подолі. На вул. Щорса трикімнатна квартира площею 120 квадратних метрів продається за 535 тисяч доларів (4,4 тисячі за квадратний метр). На вулиці Академіка Богомольця продають апартаменти за ціною 650 тисячі доларів. Це майже 5,5 тисячі доларів за квадратний метр.

Як повідомлялось, у рейтингу найбільш перспективних міст Європи з погляду інвестицій унерухомістьКиїв опинився на 58 місці.

Нагадаємо, найдорожчим житлом, проданим в серпні в Києві, стали апартаменти на Оболонській набережній, поряд з житлом, де прописаний президент Віктор Янукович.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути