chrome firefox opera safari iexplorer

Киянка привезе до Львова фовістичні картонні гравюри

04 листопада 2011 о 11:50

У п’ятницю, 4 листопада, популярна авторка зі столиці відкриє виставку своєї графіки у Львівській мистецькїй галереї Гері Боумена.

Цій дівчині з Таджикистану вдалося виробити власний стиль, який впізнається з першого погляду, і увійти до когорти популярних представників українського мистецтва.

Великоформатні кольорові гравюри Олеся видруковує із картону, який легко піддається нестримній щирості її чуттєвого різака. Засадничо відкидаючи спокуси комп’ютерної графіки, авторка часто поєднує високий та глибокий друки, чим наближає графічні відбитки до живопису.

Художниця цінує небажання розуму відпускати якусь подію чи почуття: «У ті моменти ми живемо та сприймаємо світ своїм справжнім «Я», без безкінечних думок про бізнес, гроші, політику...», – каже Олеся, відкриваючи глядачам своє бачення простих речей, що її оточують у повсякденності. І виявляється, що довкілля таке дивовижне і чудове. А це зовсім не те саме, що загал розуміє під «красивістю».

Своє натхнення Олеся Джураєва черпає як у мальовничих куточках України (скажімо, екзотичній Бессарабії, де у поселенні етнічних болгар влаштувала собі тривалий пленер 2006 року), так і в не менш екзотичній Шрі Ланці, яку відвідала па початку цього року.

Доробок Олесі Джураєвої, виставлений на останній із колективних виставок натюрморту, у яких вона брала участь в київській галереї «Калита арт – клуб», не пройшов повз увагу критики. Журнал ART Ukraine так відгукнувся про художницю, яка дебютуватиме у Львові: « У роботах Джураєвої «Кімнатні рослини» і «Натюрморт з грушами і алое» усе максимально просто. ЇЇ твори не перевантажені дрібними предметами і зайвими деталями, є лише кілька головних предметів, але й вони вельми прості за своєю формою. Власне, мабуть, саме це робить її художницею, котру можна віднести до фовістів». Утім не тільки через форми, а й фовістичне зіставлення кольорів.

Зрештою, Львів, який має свою осібну традицію графічної школи зможе оцінити натюрморти із кімнатних рослин, що з них Олеся Джураєва викомбіновує композиції на підвіконні, і міські пейзажі, що розгортаються від цих підвіконь за шибами – ритми багатоповерхівок урбаністичного простору, динамічне життя мегаполісу.

Про це повідомив кореспондент ЗІК, Львів

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути