chrome firefox opera safari iexplorer

Міносвіти слідом за Росією хоче підпорядкувати собі медуніверситети

24 листопада 2011 о 11:19

У Кабінеті міністрів проголосова напостанова, якою всі медичні заклади освіти підпорядковуються не Міністерству охорони здоров'я, а Міністерству освіти і науки, молоді та спорту. Про це Gazeta.ua повідомив президент Всеукраїнського лікарського товариства Олег Мусій.

«Постанова ще не вийшла, вона погоджується. Це була ініціатива Дмитра Табачника. Єдиний міністр, який не проголосував за прийняття такої постанови — міністр охорони здоров'я. Мало того, Табачник ініціював закон „Про вищу освіту“, який завис між Кабміном і адміністрацією президента. Ним закріплюється передача медичної освіти до Міносвіти», — повідомив Мусій.

За його інформацією, із набуттям постанови чинності виникне проблема із клінічними базами. Зараз багато медичних кафедр знаходяться при лікарнях, і доступ до них забезпечує Міністерство охорони здоров'я.

«Якщо медуніверситети підпорядковуватимуться Міносвіті, яке відношення ці вузи будуть мати до лікарень? Лікарня виставить рахунки за оренду приміщень, за навчання студентів або просто не пустить їх і все. Яким чином і хто буде їм оплачувати рахунки за оренду лікарень? Це ж фінансування треба збільшити в три рази. Табачник готовий на це?

А куди зникнуть університетські лікарні? Замість того, щоб зробити єдиний медичний простір, будуть існувати окремі лікарні Міносвіти. У мене, наприклад, більше половини занять з третього курсу було в лікарнях», — зазначив експерт.

Також він повідомив, що Академію післядипломної медичної освіти переформатують у звичайних факультет. Це буде зроблено на підставі російського досвіду, яким іде зараз українська влада.

«Як можна ліквідувати академію з таким інтенсивним розвитком медицини в усьому світі? Коли щороку з'являється маса нових технологій, досліджень, медикаментів, хвороб. Усе це перевести до банального навчання на факультеті вважаю нонсенсом. У багатьох країнах світу існують класичні університети при яких є медичні факультети. Але в них немає традиції окремих медичних факультетів і медичних вузів. Медакадемія — залишок радянської системи. Я вважаю її одним із небагатьох позитивів, які нам залишилися. Навіщо руйнувати цей позитив під виглядом реформи?» -  сказав Мусій.

Він наголосив, що в Росії таке реформування не принесло нічого позитивного. За всіма показниками окрім зарплат вона знаходиться на приблизно такому ж рівні, як і Україна. Зарплати російських медиків у 2-3 рази більші, але це немає жодного відношення до навчання.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути