chrome firefox opera safari iexplorer

Наступного року бензин може коштувати 15 гривень

22 листопада 2011 о 09:39

За найгіршими прогнозами, ціна на бензин в Україні зросте до 15 гривень за літр наступного року, запевняє директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

«Наступного року все залежатиме від рішень держави. Зокрема, йдеться про те, яким буде податок на паливо. На сьогодні 30% вартості бензину або дизпалива формують акцизні податки та ПДВ. Вже оголошена ініціатива Міністерства інфраструктури про підвищення податку на окремі марки дизельного палива в два-три рази. По бензину є ініціатива збільшити акцизний бір на 10 або 20 євро за тонну. Це може дати імпульс цінового зростання дизпалива в районі близько 60-70 копійок на літрі, бензину — 20 копійок», — сказав він.

За словами фахівця, найважливішим чинником, який може вплинути на ціну, буде рішення про введення імпортного мита. Якщо це рішення буде прийнято в грудні, тоді можна сміливо додавати близько 1,3 гривні до бензину і близько 80 копійок до дизельного палива. Така сума може з'явитися знову ж таки з легкої руки держави.

«Третій фактор, дуже неприємний, за яким ми сьогодні всі стежимо як споживачі — це валютний курс. Оскільки нафтопродукти — це повністю імпортований товар, то він закуповується за долари. Не будемо забігати наперед, будемо сподіватися, що все буде стабільно, але навіть без фактора девальвації, державі доведеться прийняти дуже серйозні рішення», — підкреслив Куюн.

Експерт прогнозує, що за найбільш песимістичного сценарію, коли буде і високий акциз, і введене мито, дизельне паливо впевнено подолає позначку 1 євро за літр, бензин впритул наблизиться до 15 гривень за літр, що буде непідйомним для багатьох українців.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути