chrome firefox opera safari iexplorer

Осінні Карпати — дешево, красиво і корисно!

17 листопада 2011 о 14:15

Відпочинок в Карпатах, як правило, поділяють на літній та зимовий. Зараз – міжсезоння. Всі в очікуванні першого снігу, який би приманив до Карпат тисячі любителів зимового відпочинку – лижників, сноубордистів. Проте, у «міжсезоння» є також багато переваг...

Основна – це досить низька вартість відпочинку. З року в рік осінній період не викликає ажіотажу у відпочивальників. А дарма…

Осінні Карпати надзвичайно красиві, різнобарвні, а свіже гірське повітря однаково цілюще в будь-яку пору року. А останні кілька тижнів «передзимової» погоди сприяють гарному відпочинку на сто відсотків!

Спробуємо розібратися з ціновими пропозиціями осінніх Карпат. Традиційно, найдорожчими будуть популярні курорти, на зразок Яремче, Буковеля. Зате незначну переплату компенсують безліч розваг: катання на конях, квадроциклах, велопрогулянки, подорожі гірською місцевісцю на позашляховиках та багато інших. Також, тут є безліч затишник кав’ярень, ресторанів, кафе, барів, колиб, які запропонують гуцульські страви, чаї на травах та безліч іншої смакоти.

Приватний сектор Яремче обійдеться орієнтовно 150-200 грн за двомісний номер, не набагато дорожчими будуть коштувати номери готельних комплексів — 250-300 грн. за номер.

Для любителів спокійного та тихого відпочинку ідеальними будуть такі містечка як Татарів, Микуличин, Яблуниця, а також Ворохта. Переважають тут пропозиції по відпочинку у приватному секторі. Тут набагато рідше можна побачити VIP-готелі, пансіонати та великі відпочинкові комплекси. Ціни будуть доступними кожному, тому сюди люблять приїздити студенти, любителі зеленого туризму, який останнім чаосом набирає все більших обертів.

Вже нікого не дивує, коли приїздять заможні люди на дорогих авто та поселяються в одну із зелених садиб. Приваблює їх не ціна, а гуцульська атмосфера, спілкування з місцевим населенням, харчування за одним столом з господарями, спання на сіні або ж на печі. Це, так би мовити, «гуцульська екзотика».

Нещодавно особисто мав нагоду відпочивати в Татарові — настільки тихого і затишного відпочинку у мене не було давненько. Відпочиваєш не тільки фізично, а й морально. Хвилювання, робота, проблеми – усе відходить на другий план. А шелест горіння букових дров у комині створює незабутню атмосферу.

Якщо заглибитись ще далі, в гірську місцевість, то дорога доведе до Верховини, Косова, Космача. Цей край славиться своїми майстрами в цілому світі. Практично немає хати, де б не проживав якийсь майстер: той має ткацький верстат, інший в’яже постоли, ще інший вишиває. Ціни на сувенірних ринках — найдоступніші в країні.

Ціни на відпочинок тут нижчі, ніж будь-де. Буковель та регіони являються досить розкрученими курортами і туристів там не бракує. Верховинський регіон трошки відійшов на другий план, але природа, атмосфера тут настільки незнищенна, незагазована, що відпочивати буде, як у раю.

Всього за 50-80 грн з особи, можна винайняти агрооселю чи затишний котеджик. Подекуди з харчуванням. А кухня тут ще та… Гуцульська… Особливо смакують місцевий бануш, вареники на пару, бринза…

Тож, не варто орієнтуватися виключно на стереотипи про літній та зимовий відпочинок. В Карпатах відпочивати та отримувати від цього неабияке задоволення можливо цілий рік!

Микола Семеген

«Рідна країна»

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути