chrome firefox opera safari iexplorer

Пункти обміну валют масово закриваються

09 листопада 2011 о 10:01

В Україні стали масово закриватися пункти обміну валюти. Таблички, де раніше вказували курс покупки і продажу, тепер порожні, а на віконці висить лаконічне «закрито».

Почали порожніти обмінники ще наприкінці вересня, після постанови НБУ. Нагадаємо, з 23 вересня при купівлі або продажу валюти потрібно надавати документ, що засвідчує особу. Після цього банки та обмінники стали ксерокопіювати дані першої сторінки паспорта і залишати в себе, якщо клієнт купує валюту. Тоді в обмінниках обіцяли, що закриваються на кілька днів, поки не підвезуть їм ксерокси. Але багато хто до цих пір так і не відкрилися, мало того, їхньому прикладу масово послідували інші.

«Про закриття обмінників потрібно запитати у банків, які видають агентські угоди обмінникам. Можливо, з економічних причин, стало невигідно тримати їх», – сказав«Сегодня» керівник прес-служби Нацбанку Сергій Шуміхін.

Експерти-фінансисти говорять, що причина – нові правила обміну валют, через які зміст «будок» тепер не окуповується. Та й обсяг обмінних операцій, судячи за даними Нацбанку, скоротився втричі.

«Тепер банк зобов’язаний контролювати, щоб одна фізособа не обмінювала протягом дня більше 150 тисяч гривень. В іншому випадку, НБУ має право її оштрафувати. І тепер банк змушений у кожен свій обмінний пункт проводити спеціальні канали зв’язку, що використовуються банківською системою. Це закрита система, захищена від проникнення зовні, і її потрібно оплачувати, навіть якщо нею не користуєшся. Потрібно обладнати повноцінне робоче місце операціоніста. Все це марнотратно», – говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко.

Джерело: ZIK
Розділи: Громадянська Суспільство