chrome firefox opera safari iexplorer

Скандальний пам'ятник Сталіну в Запоріжжі назвали декором інтер'єру

18 листопада 2011 о 09:15

Запорізька міськрада визнала скульптуру Йосипа Сталіна, встановлену на вході до будівлі Запорізького обкому КПУ, елементом декоративного оформлення інтер'єру.

Як повідомила прес-служба міськради, з метою визначення, чи є дана скульптурна композиція пам'ятником, на місце виїжджала комісія Департаменту архітектури та містобудування Запорізької міської ради.

Вона дійшла висновку, що «скульптурна композиція є елементом декоративного оформлення інтер'єру вхідної групи будинку та не може класифікуватись як пам'ятник монументального мистецтва державного або місцевого значення».

У міськраді наголосили, що погодження з органами місцевого самоврядування елементів декоративного оформлення інтер'єрів законодавством не передбачено.

Нагадаємо, що попередній пам'ятник Сталіну в Запоріжжі юридичною службою міськради був оцінений як незаконний.

Перший пам'ятник було встановлено 5 травня 2010 року на території Запорізького обкому КПУ. 28 грудня 2010 невідомі пошкодили бюст, відтявши йому голову. А в новорічну ніч 31 грудняпам'ятник підірвали.

Відповідальність за скоєне взяла на себе націоналістична організація «Тризуб».

7 листопада запоріжські комуністи відновили пам'ятник. Цього разу його встановили у скляній прибудові біля входу до обкому, а сам обком обнесли металевою огорожею.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути