chrome firefox opera safari iexplorer

Столицею пройде марш журналістів проти безкарності

23 листопада 2011 о 11:03

На середу запланований Марш українських журналістів. У Всесвітній день припинення безкарності українська медійна спільнота нагадає владі про ті злочини проти представників ЗМІ, які досі не розслідувані, а злочинці не були покарані. Провладні представники вважають, що права українських журналістів порушуються не частіше, ніж права решти громадян.

Марш розпочнеться біля адміністрації Президента з оголошення петиції до глави держави та Генеральної прокуратури. Учасники акції також планують пройти через Майдан Незалежності по Хрещатику до офісу Національної спілки журналістів України, де відбудеться круглий стіл щодо проблеми безкарності та порушення прав представників медіа.

Утім, у владі особливої проблеми з правами журналістів не вбачають. Член парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, депутат від Партії регіонів Василь Грицак у коментарі для Радіо Свобода заявив, що в Україні права представників ЗМІ порушуються не частіше, ніж права решти громадян.

«Розглядати журналіста як щось недоторкане також не можна. Я, все ж, під іншим кутом дивлюсь – через права людини будь-якої особи. Коли порушуються права, тоді для цього є суд. Якщо вже суд не захищає, тоді треба говорити, що є проблеми у цій державі», – сказав Грицак.

Профспілка: журналісти частіше за інших громадян потрапляють у небезпеку

Проблемою корумпованості судів не можна виправдати десятки нерозкритих вбивств, замахів на життя та побиття журналістів в Україні, відзначив у розмові з Радіо Свобода виконавчий секретар Незалежної медіа-профспілки Сергій Гузь.

«Ситуація з дотриманням прав людини в Україні загалом і стан щодо порушення прав журналістів пов’язані. Але треба звернути увагу, що журналісти у групі ризику тому, що вони частіше опиняються у ситуаціях, де можуть бути порушені їхні права. Наприклад, один і той самий журналіст частіше буває, ніж звичайний громадянин, на різних мітингах, заходах у зонах конфліктів чи надзвичайних ситуацій», – зазначив Гузь.

Він також повідомив, що у петиції до Президента українські та міжнародні журналістські об’єднання вимагатимуть знайти і покарати замовників убивств журналістів та винних у нападах на представників ЗМІ, а також розслідувати більше десятка справ, пов’язаних із перешкоджанням професійної діяльності журналістів.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути