chrome firefox opera safari iexplorer

У Карпатах відновлять найвисокогірнішу в Україні астрономічну обсерваторію

15 листопада 2011 о 13:26

Багаторазові спроби вдихнути життя у занедбану обсерваторію, зведену польськими інженерами в 1938 році на одній із найвищих точок Українських Карпат — вершині гори Піп Іван (2028 метрів над рівнем моря), впродовж останнього десятиліття не просувалися далі гучних заяв.

І ось нарешті з’явився найбільш оптимістичний проект, розроблений фахівцями Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, на балансі якого тепер перебуває унікальний високогірний об’єкт, та їхніми польськими колегами з Варшавського університету, пише Україна молода.

Після капітальної рекон­струкції споруда, яку ще називають Білий Слон (коли взимку її замете снігом, то вона і справді нагадує цю тварину), на маківці гори набуде первинного історичного вигляду і стане постійно діючою науковою установою.

«Перший грант — близько 2,5 мільйона гривень, виділених із бюджету міністерства культури Республіки Польща, буде спрямований на консервацію споруди, що включає в себе ще й 70 відсотків реконструкції, — розповідає «УМ» проректор із міжнародних відносин Прикарпатського університету Ігор Цепенда. — Терміни здачі об’єкту залежатимуть від того, як швидко його вдасться висушити від вологи, що накопичилася протягом тривалого часу занепаду. Фахівці прогнозують, що для цього знадобиться близько двох років. Тоді ми отримаємо другий грант на завершення робіт. Передусім там функціонуватимуть астрономічна обсерваторія та потужний біологічний центр із дослідження рослинності Карпат. Крім того, хочемо, аби на горі Піп Іван базувалися сезонні експедиції професора історії Миколи Кугутяка, котрий віднайшов у Карпатах давні капища, що мають не лише наукову, а й пізнавальну цінність».

У рамках проекту, який почнуть реалізовувати вже наступного року, за словами пана проректора, буде створено також навчально–науковий  осередок для українських та європейських студентів у селі Микуличин  Яремчанської міськради.

Відбудова колиш­ньої обсерваторії на Чорногірському хребті нарешті набуде конкретних матеріальних обрисів, позаяк стала одним із пунктів дорожньої карти українсько–польського співробітництва на 2011—2012 роки, підписаної цьогоріч 3 лютого президентами обох держав.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути