chrome firefox opera safari iexplorer

У Криму з'явиться пам'ятник відомому кобзареві

03 листопада 2011 о 12:50

Днями севастопольська громадськість виступила з ініціативою встановлення на околиці Севастополя пам’ятника відомому українському кобзареві Євгену Адамцевичу, який є автором знаменитого «Запорозького маршу». Цілком можливо, що таких пам’ятних знаків на півострові буде два, адже в селі Холмівці Бахчисарайського району місцеві підприємці вже отримали дозвіл на це районної влади.

Небагатьом відомо, що автор знаменитого «Запорозького маршу», легендарний український кобзар Євген Адамцевич, похований у Криму – на кладовищі невеликого села Холмівка Бахчисарайського району.

Нещодавно представники громадської організації «Конгрес українців Севастополя» виступили з ініціативою встановити йому пам’ятник на трасі Севастополь- Бахчисарай. На прес-конференції у Севастополі голова Конгресу Богдан Мороз сказав, що в особі Адамцевича севастопольці хочуть віддати шану всім кобзарям України. Він повідомив, що «Конгрес українців Севастополя» вже домовився зі скульптором Олександром Сухолітом, який готовий висікти образ кобзаря безкоштовно з альмінського каменю.

Гроші на матеріали і встановлення пам’ятника громадські діячі мають намір зібрати, відкривши спеціальний рахунок.

Тим часом родина Потапових, яка кілька років тому заснувала на околиці Холмівки у Бахчисарайському районі приватний етно-музей «Рідне село», вже отримала дозвіл на встановлення пам’ятник кобзареві і збирається зробити це на території музею навесні наступного року. За словами Тетяни Потапової, відомий скульптор Олександр Жолудь, який реконструював Хортицю, уже розробив макет пам’ятного знак.

...І став найвідомішим кобзарем сучасності

Євген Адамцевич народився 1904 року на Полтавщині. Осліп у дворічному віці, але вивчився грі на бандурі і став найвідомішим та, напевно, останнім справжнім кобзарем сучасності. Жив у Ромнах, мандрував, у тому числі пішки, усією Україною, співав для бійців УПА і солдатів Червоної Армії, виступав у кращих залах Москви і на сільських базарах, зазнавав переслідувань і знущань від влади, зрештою, переїхав до рідних у Криму, де помер і був похований 19 листопада 1972 року на сільському цвинтарі Холмівки.

Ідею вшанування автора «Запорозького маршу», який знайшов останній прихисток у бахчисарайській землі, підтримав глава районної державної адміністрації Ільмі Умеров: «Скільки міг – стільки допомагав, і зараз продовжую допомагати вирішувати всі питання, пов’язані з бюрократією. Потапови є носіями української ідеї в регіоні, де українство не дуже толерується. Саме через це я почав їх підтримувати».

Глава Бахчисарайської райдержадміністрації каже, що лише кілька років тому дізнався, хто такий Адамцевич, а тому розуміє важливість того, щоб якомога більше кримчан знали про нього. За словами Ільмі Умерова, добре, якщо майбутній пам’ятник видатному кобзарю приваблюватиме туристів, але важливіше, щоб до нього приходили і дізнавалися про видатного земляка школярі з навколишніх сіл.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути