chrome firefox opera safari iexplorer

У Львові відновлюють палац Любомирських

01 листопада 2011 о 16:41

Палац Любомирських у Львові на площі Ринок, 10 буде відновлено до первісного вигляду. Зараз триває ремонт палацу. Замовником робіт виступає управління капітального будівництва ЛМР, виконавцем – ПП «Архітектурна майстерня «Ренесанс». Про це 1 листопада повідомив мер Львова Андрій Садовий, повідомляє zaxid.net .

«Палац Любомирських матиме свій первісний вигляд. Зараз замінюють дах, який був в аварійному стані. Відремонтовано фасад будинку, також відбувається заміна вікон. У цьому році ми не встигнемо зробити реставрацію скульптур, тому вони будуть законсервовані. Будемо робити їх у наступному році. На цей рік на палац Любомирських виділено майже 700 тис. грн», – зазначив мер.

Як розповіла начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко, цього року реставрують фасад з боку пл. Ринок та частково – з боку вул. Руської.

«Сама будівля є дуже великою. Вона має фасад з трьох боків, відкритий для доступу – з пл. Ринок, з вул. Руської та з вул. Федорова. Колись це було декілька будинків, з пл. Ринок – історично два будинки, які перебудував спочатку граф Сапєга, а потім граф Любомирський. Зараз ми виконуємо роботи тільки на головному фасаді з пл. Ринок і три вікна – з боку вул. Руської. Тобто це частина будинку, яку ми можемо собі дозволити відреставрувати за цей короткий період і за кошти, які є у міському бюджеті», – сказала чиновниця.

Вона розповіла: «Зокрема, замінюємо частину бляшаного покриття даху, йде реставрація усього фасаду з боку пл. Ринок та частини – з боку вул. Руської і заміна вікон. Будинок складний, але дуже гарний. Він має багато скульптурного декору, якого ми у цьому році робити не будемо. Верхні партії, які є у аварійному стані, ми обстежили. Ми їх законсервуємо, обтягнемо сітками, і вони так стоятимуть до весни. А вже з весни розпочнемо їх реставрувати. Це є авторські роботи на мілітарну тематику. Адже граф Любомирський любив військові походи – і скульптура була виготовлена на військову тематику. Ця скульптура, якщо і реставрувалася, то це могли бути 70-ті роки. І проводилось це нефахово, бо вона доліплена цементом, і власне через це скульптура руйнувалася ще більше. Є там багато і металевих проржавілих елементів. Це велика робота і вона потребує значних коштів. Для реставрації скульптур потрібно три місяці теплої погоди», – зазначила Лілія Онищенко.

За словами Лілії Онищенко, усі роботи з реставрації палацу Любомирських, заплановані на цей рік, будуть закінчені до 15 листопада.

Довідка

Палац Любомирських (Площа Ринок, 10) – класичний бароковий палац XVIII ст. з оригінальним скульптурним декором.

Дві середньовічні кам’яниці на Площі Ринок, які належали князю Сапєзі, 1744 року були перебудовані в одну за проектом архітектора Бернарда Меретина, будівничого собору Святого Юра.

1760 року новий власник будівлі князь Станіслав Любомирський викупив суміжні будинки на вулиці Руській і Федорова і за проектом відомого архітектора Яна де Вітта, будівничого Домініканського собору, перетворив окремі будівлі на один великий палац. Будівельними, оздоблювальним та скульптурними роботами керували не менш відомі у Львові архітектор Мартин Урбанік і скульптор Себастіан Фесінгер.

У 1772—1821 роках у палаці містилася резиденція австрійських губернаторів Галичини. Від 1895 року будинок належав українському культурному товариству «Просвіта», яке розмістило тут низку своїх організацій. Тут знаходилася книгарня Наукового товариства імені Тараса Шевченка, редакції газети «Діло» та журналу «Громадський Голос».

Від 1975 року у будинку міститься експозиція меблів, срібного та порцелянового посуду з фондів Музею етнографії та художнього промислу.