chrome firefox opera safari iexplorer

У столиці відкрилася унікальна виставка

24 листопада 2011 о 10:15

Роботи чільних представників світового образотворчого мистецтва останніх 60 років можна тепер побачити у стінах Мистецького арсеналу у Києві. Там відкрилася виставка, організована спільно з португальською галереєю Cordeiros. Експозицію складають роботи митців із Португалії, Іспанії, Італії, Німеччини, Росії та Сполучених Штатів. Представлений тут і один із найвідоміших творців поп-арту Енді Варгол.

Спільний українсько-португальський проект готували 5 місяців. Експозиція складається з 340 робіт шістдесяти художників різних поколінь. Найбільше робіт –  іспанців та португальців, однак також можна побачити картини низки інших європейських та американських митців. Найбільша частина виставки – живописна, є ще графіка та скульптура.

Дві роботи Енді Варгола, шість робіт Антоні Тапієса, сорок одна робота іспанця Даніеля Каногара... В українській столиці досі не проводилось виставок такого масштабу, зауважує Олександр Соловйов, головний куратор Мистецького Арсеналу.

«Багато робіт експозиції створені у революційні шістдесяті, коли зародився поп-арт, зародився новий реалізм. Тож подивитися сьогодні на ці роботи – все ще актуально, хоча минуло досить багато часу», – вважає галерист.

Португальська галерея хоче виставляти картини українських художників

Виставити роботи згаданих художників – значний культурний досвід, незалежно від того, в якому музеї це відбувається, тому ця виставка є дуже важливою для культурного обміну між країнами, зазначає Агостіно Кордейро, власник колекції.

А для того, щоб обмін був повноцінним, він висловив бажання придбати декілька полотен сучасних українських художників. Уже ведуться з приводу цього переговори, зазначає власник галереї. Однак назвати прізвища конкретних митців він поки що відмовляється. Українських художників мало знають у світі, але це справа часу, вважає Агостіно Кордейро.

«Йдеться десь про півдюжини робіт українців, дуже цікавих, – зауважує він. – Я вважаю, їх треба виставляти поряд із такими художниками, як Пікассо, наприклад. Це сприяло би зростанню їхньої популярності у світі».

Виставка працюватиме до 4 грудня. За словами галериста, це – тільки невелика частина його колекції, але він має намір продовжувати співпрацю, тому цілком імовірно, що найближчим часом до Києва приїдуть нові зібрання всесвітньо визнаних митців.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути