chrome firefox opera safari iexplorer

У столиці з'являться позначки місць, де курити заборонено

02 листопада 2011 о 10:28

Молодіжні та громадські організації Києва, які борються за простір без тютюнового диму, позначать у столиці місця, де курити заборонено.

У рамках цієї кампанії молодь поширюватиме серед мешканців спеціальні графічні знаки-наліпки з інформацією про місця, де заборонено курити, а також посилання на діючі Закони і рішення Київради.

Зокрема, буде поширено знаки трьох типів «У парках та скверах курити заборонено», «У під'їздах житлових будинків курити заборонено» і «На зупинках громадського транспорту і в 50-метровій зоні навколо них курити заборонено».

«Кампанія буде корисною для киян, які невдоволені курінням у заборонених для цього місцях: під’їздах житлових будинків, ліфтах, парках, скверах, на зупинках громадського транспорту. Невдоволених багато. А право дихати чистим незадимленим повітрям на вулицях міста чи у власних будинках не тільки є беззаперечним, а ще і захищається законом», — заявляють активісти.

Водночас, додають вони, через недостатню поінформованість громадян про місця, де куріння забороне, багато хто залишається пасивним і не робить зауваження тому, хто курить в недозволеному громадському місці.

«Пасивне куріння – це велика проблема, особливо у громадських місцях (зупинках, парках, під’їздах) і закладах харчування (кафе, барах, ресторанах, дискотеках), і часто вирішення такої проблеми залежить не тільки від штрафів чи роботи правоохоронців, а від нашого контролю», – переконана координатор проекту «Київ без тютюнового диму» Олена Дуб.

«Дуже важливо, що до цієї ініціативи приєднались одразу кілька громадських організацій, волонтери яких поширюватимуть серед мешканців Києва інформацію про те, де у місті не можна курити і як захистити своє право на простір, вільний від надзвичайно шкідливого тютюнового диму», — додала Дуб.

Кампанію «Київ без тютюнового диму» підтримали: Фундація регіональних ініціатив, Молодіжний націоналістичний конгрес, Громадянська служба «Свідомо», Інститут Медіа Права і проект «Київ без тютюнового диму», а також Коаліція «За вільну від тютюнового диму Україну».

ПЕРЕЛІК МІСЦЬ, ДЕ КУРИТИ НЕ МОЖНА

— у ліфтах і таксофонах
— у закладах охорони здоров'я
— у навчальних та освітньо-виховних закладах
— на дитячих майданчиках
— на спортивних майданчиках
— у під'їздах жилих будинків
— у підземних переходах
— у громадському транспорті, включаючи транспорт міжнародного сполучення
— місця дитячого відпочинку, включаючи ігротеки, комп'ютерні клуби, кінотеатри та прилегла до них територія
— на зупинках громадського транспорту та 50-метрова зона навколо них
— на будинкових сходах
— у гуртожитках
— у церквах та у 50-метровій зоні навколо них
— у закладах культури, фізичної культури та спорту
— у зонах відпочинку, включаючи парки, пляжі, сквери
— на літніх майданчиках, закритих і відкритих спортивних спорудах
— на робочих місцях на підприємствах, установах та організаціях різної форми власності