chrome firefox opera safari iexplorer

У Тернополі будуть перші в Україні тротуари з підігрівом

01 листопада 2011 о 16:50

У місті Тернополі впроваджують ноу-хау, сподіваються, це допоможе вберегти людей від частих травмувань під час зимової ожеледиці.

Пілотною вулицею для утеплення обрали центральний бульвар Шевченка.

«Вулиця була вибрана не випадково, це є вулиця, де є по перше дуже великий трафік людей, вулиця, яка має серйозний нахил, зимою там дуже великий травматизм. Людей дуже багато, бо це дорога, яка веде з центру до ринку», — розповів міський голова Тернополя Сергій Надал.

Тротуар утеплюють за допомогою електрокабелів, які прокладають під бруківкою. Кабелі нагріватимуться, тим самим не даватимуть утворюватися кризі на поверхні землі. Установка такої системи обійдеться місту у 250 тисяч гривень, проте всі витрати на обслуговування візьме на себе міський бюджет.

«З метою автоматичного керування встановлюються датчики температури, вологості, які будуть автоматично визначати вологість і температуру на тротуарі і з метою енергозбереження і ефективності будуть керувати системою підігріву», — каже виконроб Ігор Скалецький.

Таку ідею тернополяни самі не вигадали. Утеплення тротуарів — звична практика європейських країн.

«Я приїхала з-за кордону, там миють тротуари, взагалі чистенько, гарно, з підігрівом, снігу нема. Чому ж в нас так не може бути. Може. Хоча б зробили хороші тротуари, а вже з підігрівом чи без підігріву, ну хоча б без ям», — вважає тернополянка Ірина.

Тротуар на бульварі Шевченка наразі буде єдиним у місті, який підігріватиметься. Якщо система підігріву себе виправдає, то наступного року візьмуться й за інші тротуари у місті.