chrome firefox opera safari iexplorer

Українці у Європі — дешева робоча сила

21 листопада 2011 о 10:04

Вартість робочої сили в Україні одна з найдешевших в Європі. Причому з кожним роком українці в реальних цифрах заробляють все менше. Про це свідчать підрахунки експертів та дані, оприлюднені Державним комітетом статистики.

На початок 90-х років частка оплати праці в собівартості продукції становила в середньому близько 33%, хоча на Заході в цей же період цей показник становив 40-45% (зараз у високотехнологічних галузях — до 60%). На даний момент частка оплати праці в собівартості продукції складає в середньому не більше 10-12%, пише Дело.

Якщо ж проаналізувати інформацію по окремих галузях, то дані ще сумніші. Наприклад, у сільському господарстві цей показник становить близько 7%, а в деякі періоди в металургії — менше 1%.

При цьому саме низька вартість робочої сили офіційно є одним із головних факторів конкурентоспроможності національної економіки, що є неприйнятним для держави, яка вважає себе європейською

Згідно з даними офіційної статистики, у вересні практично третина українців (32,6%) отримувала заробітну плату до 1,5 тис. грн.

Частка українців, які заробляють до 2 тис. грн, становить практично половину — 48,5%. Не більше 4 тис. грн отримують близько 85% громадян України.

Найбіднішими регіонами традиційно є області, в яких немає великих промислових підприємств. Найбільший відсоток людей, які отримують мінімальну зарплату, зафіксований у Чернівецькій (10,3%), Вінницькій (9,1%) та Тернопільській (8,7%) областях.

Найбільш забезпечені люди, за даними Держкомстату, живуть у столиці і східних регіонах країни. Українців, які заробляють більше 5 тис. грн, в Києві налічується 18,3%, у Донецькій області — 13%, у Луганській — 10,6% і в Дніпропетровській — 10,1%.

Найбільший відсоток людей, яким платять мінімальну зарплату, зайнятий у рибному господарстві (16,1%) і в сільському господарстві (10,1%).

Найвищі зарплати (більше 5 тис. грн) платять у фінансовій сфері (28,5%), у сфері нерухомості (15,8%) і промисловості (14,1%). До речі, найбільш високооплачуваною промисловою сферою є видобуток корисних копалин, у першу чергу вугілля — 36,4% працівників отримують більше 5 тис. грн.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути