chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні знову панує російська мова

10 листопада 2011 о 08:08

Російською мовою в Україні видається 2/3 сумарного тиражу газет, 9/10 — журналів,  а також продається близько 87% книг ринку.

Такі  дані  було виявлено в результаті аналітичного огляду «Становище української мови в Україні в 2011 році», який презентували з нагоди Дня української мови та писемності.

На думку дослідників, формування уявлення про «другосортність» української мови відбувається насамперед через телебачення та радіо, а також через сферу послуг і друковану продукцію.

Моніторинг прайм-тайму 8 телеканалів, протягом жовтня цього року, показав, що лише 22% часу ефіру — це програми та фільми українською мовою. 47% часу займали програми російською мовою, 31% — двомовні програми.

За результатами моніторингу,  69% фільмів у легальному кінопрокаті дубльовані або озвучені українською, решта 31% мають українські субтитри.

У школах українською мовою навчаються 82% учнів, у тому числі більшість школярів у 23 з 27 регіонів України. За даними аналізу, винятками є лише Донбас і Крим, причому в Криму навчаються українською лише 8% дітей.

Дослідники вказують на погіршення правового становища української мови за останні два роки внаслідок рішень центральної та місцевої влади, що стосується освіти, судочинства, документообігу тощо.

Також, в огляді йдеться про те, що  українська мова домінує лише в середній освіті, кінопрокаті та офіційному діловодстві. А на радіо- й телеефірі, сфері послуг, а також на ринку преси та книг панує переважно російська.

За словами авторів дослідження, незважаючи на те, що українська мова є єдиною державною і 2/3 громадян вважають її рідною, а 53% спілкуються переважно українською, в незалежній Україні діють потужні чинники русифікації.