chrome firefox opera safari iexplorer

Верховна Рада прийняла закон про держслужбу

17 листопада 2011 о 17:25

Сьогодні, 17 листопада, Верховна Рада прийняла закон про державну службу.

За ухвалення в цілому відповідного законопроекту № 8306 проголосували 247 депутатів.

Зокрема, Верховна Рада змінила класифікацію посад держслужби. Зокрема, замість передбачених чинним законом семи категорій держслужбовців новою редакцією посади держслужби в залежності від характеру та обсягу посадових повноважень поділяються на п'ять груп, кожна з яких ділиться на чотири підгрупи. При цьому замість діючих 13 рангів вводить дев'ять рангів держслужби.

Відповідно до закону, право на держслужбу з урахуванням вимог щодо рівня професійної компетентності, напряму підготовки та обмежень, встановлених законом, мають громадяни України, яким виповнилося 18 років і які вільно володіють державною мовою.

Водночас Верховна Рада відхилила кілька поправок, якими пропонувалося зобов'язати держслужбовців не просто знати державну мову, але і користуватися нею під час виконання службових обов'язків.

При цьому законом передбачається, що держслужбовцями не можуть бути особи, які мають громадянство іншої держави. Також не допускається призначення осіб на посади державної служби, на яких вони будуть безпосередньо підпорядковуватися близьким особам.

Рада вирішила, що держслужбовець не має права організовувати страйки і брати в них участі, при цьому він повинен неупереджено виконувати свої обов'язки незалежно від партійної приналежності та особистих політичних переконань.

Закон зобов'язує осіб, що вступають на держслужбу, вийти зі складу органу управління чи наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку, а також припинити іншу оплачувану або підприємницьку діяльність.

Відповідно до закону, схема посадових окладів держслужбовців щорічно визначається Кабінетом міністрів, при цьому мінімальний розмір посадового окладу чиновника не повинен бути меншим, ніж 2 розміри мінімальної зарплати.

Відповідно до закону, пенсія держслужбовцям призначається в розмірі 80% від їхньої зарплати, у яку включені всі види оплати праці. Максимальна пенсія держслужбовців не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність.

Закон набуває чинності з 1 січня 2013 року. Ініціатор законопроекту — Президент Віктор Янукович. При цьому закон не поширюється на Президента, членів уряду, перших заступників і заступників міністрів, народних депутатів, депутатів Верховної Ради Криму, суддів, працівників прокуратури, працівників держпідприємств і військовослужбовців.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути