chrome firefox opera safari iexplorer

Влада Києва перейменує 200 вулиць, щоб приховати дерибан землі?

25 листопада 2011 о 12:09

Перейменуваннями вулиць у столиці киян намагаються відволікти від дерибану землі під незаконну забудову, що триває.

Про це заявив головний координатор громадянської кампанії "Форум порятунку Києва", один з ініціаторів створення політичної партії «Форум» Віталій Черняховський, повідомляє прес-центр «Форум».

За словами громадського діяча, київська влада діє «абсолютно навмисно, створюючи димову завісу з перейменування вулиць для приховування своїх беззаконних дій».

«Це все ніщо інше, як цинічна і груба провокація. Під виглядом повернення столичним вулицям старих назв вчергове вкидається привід для чвар комуністів і націоналістів, а поки вони будуть гризтися, в Києві триває беззаконня: дерибан землі, розкрадання останніх комунальних приміщень, незаконна приватизація, нагромадження кіосків і т. д.», – підкреслив він.

В. Черняховський нагадав, що з 1992 року в столиці було перейменовано близько 80 вулиць, більше 10 з них – в 2009 році, одну – в 2010 році, вже дві в 2011 році.

«Наприклад, у 2009 році відбулося скандальне перейменування вулиці Січневого повстання на вулицю Івана Мазепи, частина її в минулому році була знову перейменована – на вулицю Лаврську. Не менш обурливе перейменування в тому ж році вулиці Петрозаводської на честь людини, скажімо так, з небездоганною репутацією –Георгія Кірпи; тоді ж чиновникам не догодив бульвар Ліхачова – він став бульваром Марії Приймаченко; зовсім дивним виглядає перейменування вулиці Кузьмінської на вулицю Жамбила Жабаєва. Вже цього року на догоду Посольству США перейменували вулицю Танкову на вулицю Ігоря Сікорського. Але на цьому влада не має наміру зупинятися – загалом збирається перейменувати ще 200 столичних вулиць! Перейменування 10 з них планувалося вже на 1 грудня 2011 року», – підкреслив В. Черняховський.

На переконання громадського діяча, за подібними ініціативами Київради стоїть «подальший намір трощити історичний вигляд міста».

Найбільш кричущими, на думку В. Черняховського, виглядають наміри перейменувати центральні і відомі всім киянам і гостям міста вулиці.

«Наприклад, перейменування вулиці Червоноармійської на Велику Васильківську – ця вулиця в центрі міста носить назву армії, яка звільнила Київ від фашистів, навіщо її перейменовувати, тим більше що вулиця Васильківська у нас вже є?! – обурився він. – Крім того, чиновники хочуть перейменувати вулицю Горького в Голосіївському районі на вулицю Антоновича, а вулицю Маршала Малиновського на Оболоні пропонують назвати на честь скульптора Олександра Архипенка. Не менш дивними виглядають наміри перейменувати вулицю Щорса – на вулицю Євгена Коновальця, бульвар Івана Лепсе – на бульвар Карпатської України тощо».

При цьому В. Черняховський піддав критиці пояснення таких масштабних перейменувань поверненням столичним вулицям історичних назв.

За його словами, «якщо керуватися цією логікою, то слід повернути Майдану Незалежності назву Козине болото або площа Хрещатицька або Думська, а вулиці Богдана Хмельницького – назву Фундуклеївська, яку вона колись носила. Цілком очевидно, що мова йде виключно про перейменування вулиць на догоду чинній ідеології».

Крім того, за словами В. Черняховського, перейменування вулиць – «це ще один спосіб для крадіжки грошей з бюджету міста».

«На даремні перейменування виділяються сотні тисяч гривень, половина з яких осідає в кишенях чиновників, адже ці кошти могли б піти на дитячі та спортивні майданчики і благоустрій парків», – підкреслив він.

Постійні зміни, які вносяться в карти міста після чергового перейменування, переконаний В. Черняховський, створюють труднощі і водіям, і туристам, і звичайним громадянам.

Глава «Форуму порятунку Києва» підкреслив, що перейменування вулиць має відбуватися виключно після узгодження з жителями Києва шляхом загальноміського референдуму.

Крім того, В. Черняховський назвав «дивним» те, що ніхто з відомих політиків не засудив «злочинні перейменування вулиць у столиці».

«Я вважаю, що це дуже важливе питання, яке ще раз доводить необхідність негайного проведення перевиборів Київради і Київського міського голови з метою усунення від влади команди Леоніда Черновецького», – резюмував він.

Як повідомлялося, комісія з питань найменувань та пам'ятних знаків Київської міської державної адміністрації розглядала пропозиції про перейменування близько 200 столичних вулиць.

Крім того, постійна комісія з питань культури та туризму Київської міської ради підтримала рішення про перейменування 34 вулиць з «ідеологічних» міркувань, але ці рішення так і не були проголосовані Київрадою через невідповідне оформлення документів або не підписані Київським міським головою Л. Черновецьким. Зокрема, мають намір перейменувати вулиці Червоноармійську, Горького, Артема, Мельникова, Урицького, Воровського, Лайоша Гавро, Мате Залки, Петра Запорожця, Щербакова, Чапаєва, Юрія Коцюбинського та інші.

Перелік вулиць, які мають намір перейменувати:

– Голосіївський район. вул. Горького збираються перейменувати на вул. Антоновича, вул. Димитрова в вул. Ділову, проспект Червонозоряний – на проспект Володимира Івасюка.

– Дарницький район. вул. Ілліча збираються перейменувати на вул. Юрія Збанацького, вул. Крупської в вул. Павла Чубинського, вул. Максима Горького на вул. Кирила Осьмака.

– Деснянський район. вул. Максима Горького збираються перейменувати на вул. Сергія Прокоф'єва.

– Дніпровський район. проспект Возз'єднання збираються перейменувати на проспект Соборності; вул. Петра Запорожця у вул. Івана Миколайчука.

– Оболонський район. вул. Маршала Малиновського в вул. Олександра Архипенка, вул. Лайоша Гавро збираються перейменувати на вул. Ярослава Стецька, вул. Мате Залки у вул. Романа Шухевича, площу Фрунзе на площу Петропавлівську, вул. Гамарника в Пущі-Водиці наміряються назвати на честь композитора Дмитра Бортнянського.

– Печерський район. вул. Аніщенка збираються перейменувати на вул. Левандовську, вул. Андрія Іванова в провулок Бутишева, вул. Струтинського на вул. Августина Волошина, вул. Василя Кіквідзе в вул. Михайла Бойчука, провулок Чекістів у провулок Костя Гордієнка.

– Подільський район. Площа Червоної Пресні збираються перейменувати в площу Сергія Бондарчука.

– Святошинський район. вул. Криленка збираються перейменувати на честь Олексія Береста, вул. Ленінську в приватному секторі селища Жовтневе на вул. Петра Дорошенка, вул. Житомирську в котеджному містечку «Чайка» на вул. Чайківська.

– Солом'янський район. вул. Урицького збираються перейменувати на вул. Василя Липківського, вул. Максима Горького на вул. Анатолія Лупиноса, провулок Проектний в вул. Планетарну.

– Шевченківський район. вул. Артема збираються перейменувати на вул. Січових стрільців, вул. Вєтрова на вул. Назар'ївську, вул. Воровського на вул. Бульварно-Кудрявську, вул. Щербакова в вул. Валерія Марченка, вул. Чеслава Бєлінського в провулок Алли Горської, вул. Якіра в честь Івана Огієнка, вул. Чапаєва на честь В. Липинського, вулицю Ю. Коцюбинського в вул. В. Винниченка; частину вулиці Мельникова від Лук'янівської площі до вул. Дорогожицької мають намір об'єднати з існуючою вулицею Дорогожицька, а частину вулиці Мельникова від вул. Дорогожицької до вул. Олени Теліги збираються перейменувати на вул. Андрія Мельника.

Проект рішення про перейменування 10 вулиць, провулків і площ (Прокопа Аїстова – на вулицю Олександра Іпсіланті; Олександра Аніщенка – на вулицю Левандовську; Андрія Іванова – на провулок Бутишева; Георгія Димитрова – на вулицю Ділову; Бориса Вєтрова – на вулицю Назар'ївську; Фрунзе – на вулицю Кирилівську; Воровського – на вулицю Бульварно-Кудрявську; Червоноармійську – на вулицю Велику Васильківську; площу Фрунзе – на Петропавлівську; провулка Делегатського – на Федоровський) може бути винесений на розгляд Київради 1 грудня 2011 року.

Загалом, за роки незалежності в Києві було перейменовано близько 80 вулиць, 9 парків і 13 станцій метрополітену.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути