chrome firefox opera safari iexplorer

Завтра українська ялинка вирушає до Ватикану. ФОТО

22 листопада 2011 о 14:45

Цьогоріч Україна вперше подарує різдвяну ялинку Ватикану, повідомляє Міністерство інфраструктури, яке відповідає за організацію доставки ялинки з Карпатських гір до Ватикану.

Дерево знайшли на високогірній Рахівщині – це 30-метрова ялинка з діаметром стовбура понад півметра та вагою майже в п’ять тонн.

Гігантські розміри дерева спочатку дещо ускладнювали його зрізання і транспортування, а до самого дерева був відсутній прямий під’їзд.

Зрізання і пакування ялинки здійснено у суботу, 19 листопада. За технологією спочатку обрізали нижні гілки (їх, до речі, також везтимуть до Риму). 720 гілок на ялинці (деякі важать по 10-12 кг) упродовж двох діб обв’язали спеціальним тросом – аби зменшити дерево у діаметрі до трьох метрів. Після завершення цих робіт робітники перейшли безпосередньо до зрізання дерева.

Рубали ялинку у «підвішеному» стані — стовбур було зачеплено до вертольота, щоб не пошкодити дерево. Щоб підняти у повітря дерево та не пошкодити його, екіпаж вертольоту виконав ювелірну роботу.

Перед зрізанням головної ялинки провели своєрідну «репетицію» — пробне транспортування, для якого обрали трохи менше, 25-метрове, дерево. Це було необхідно, в першу чергу, лісівникам та пілотам гвинтокрилу для узгодження дій та, щоб уникнути помилок в майбутньому.

Фото mtu.gov.ua

Зараз ялинка вже чекає на транспортування до Ватикану спецтранспортом зі Словенії, який прибуде до України у вівторок, 22 листопада.

Закарпатська ялинка почне свій шлях до Ватикану 23 листопада – у середу зранку, за планом, автопоїзд з цінним вантажем перетне угорський кордон у м. Чоп на Закарпатті. Дорога від Закарпаття до Ватикану – а це півтори тисячі кілометрів шляху — негабаритним автопоїздом займе майже тиждень. Уже 5 грудня українську ялинку почнуть встановлювати на головній площі Ватикану.

Довідка

Традиція встановлювати Різдвяну ялинку на площі Святого Петра у Ватикані з’явилася на початку 80-х років минулого століття під час понтифікату Іоанна Павла ІІ.

Венедикт XVI продовжив традицію, згідно з якою дерево-символ свята щороку везуть до Ватикану з різних країн.

Торік ялинку привезли з Італії. Зелена красуня була 34 метри заввишки та важила 5 тонн.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути