chrome firefox opera safari iexplorer

Батьки почали масово здавати дітей в інтернати

05 грудня 2011 о 09:09

У Харківській області за 2011 рік в обхід органів опіки та піклування батьки добровільно здали до інтернатів в шість разів більше дітей, ніж торік. Про це повідомив уповноважений президента України з прав дитини Юрій Павленко.

За його даними, в 2010 році таких випадків було 13, то в цьому — 84.

У той же час, начальник служби у справах дітей Харківської обладміністрації Тетяна Печерських зазначила, що «ця ситуація стосується інтернатних закладів системи освіти».

«У своїх статутах вони прийняли доповнення, згідно з якими тепер мають право надавати послуги дітям, які виховуються у звичайних біологічних сім'ях, — пояснила вона. — І в ці заклади учнів почали приймати просто за заявою батьків».

Як підкреслив Павленко, влаштовувати дітей в інтернатні заклади потрібно виключно з дозволу органів опіки та піклування, а не на основі домовленостей директора інтернату та батьків.

«І тільки якщо на те є підстави. Якщо ж це робиться в обхід органів опіки та піклування, як з'ясувати, що штовхнуло батьків на цей крок? Може, дійсно склалися непрості життєві обставини, наприклад , батьки втратили роботу, але ж цілком можливо, що вони просто хочуть свій обов'язок — утримання та виховання дитини — перекласти на плечі держави, — підкреслив Павленко. — Тобто кожна заява має дуже ретельно фільтруватися».

Як відомо, у Верховній Раді зареєстровано законопроект, який змінює порядок нарахування виплат при народженні дитини.

Однак після розголосу у суспільстві, міністр економічного розвитку і торгівлі України Андрій Клюєв повідомив, що законопроект буде відкликаний урядом з Верховної Ради.

Нагадаємо, у столиці на початку року запрацювало перше «Вікно життя» — анонімний «пункт прийому» немовлят, від яких хочуть відмовитися матері.

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути