chrome firefox opera safari iexplorer

Близько чверті народних депутатів за рік нічого не зробили у ВР

28 грудня 2011 о 14:24

Аналіз за 2011 рік виступів та законотворчої діяльності народних депутатів засвідчив, що 43 народних депутати (Партія Регіонів – 27, БЮТ- 8, НУНС – 2, Народна партія – 1, позафракційні – 5) жодного разу не виступали у парламенті (навіть з реплікою з місця) та не зареєстрували жодного законопроекту.

Про це повідомив Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко під час сьогоднішньої прес-конференції, підбиваючи підсумки річної діяльності українського парламенту.

"Якщо порахувати й тих депутатів, які зареєстрували бодай у співавторстві один законопроект чи бодай один раз виступили з місця, то мова йтиме про не менш як сто депутатів. Тобто, це ті народні обранці, які практично відмовилися від законодавчої діяльності», — зазначив віце-спікер.

За рахунок перетворення парламентської більшості в машину для голосування, влада та владна більшість може прозвітувати про ударні темпи роботи Парламенту у 2011 році. «Адже кількісні показники законів та постанов від Президента, Уряду та провладних депутатів, певно, найбільші за всю історію парламентаризму», — зазначив Микола Томенко.

Водночас, якщо говорити про важливість цих законів для забезпечення прав і свобод громадян, то тут виникають великі проблеми. «Коли йдеться про соціальні, економічні права, право на охорону здоров’я тощо – то це найгірший за змістом ініціатив законодавчий рік», — підкреслив він.

Так, Микола Томенко нагадав, що в 2011 році влада через парламент провела як мінімум чотири антинародні реформи. По-перше, завершила, так звану, судову реформу, згідно з якою судова система тепер повністю підпорядкована Адміністрації Президента та місцевій виконавчій владі і втратила свій статус як незалежної гілки влади.

Податкова реформа, за якою тисячі, якщо не десятки тисяч представників малого бізнесу втратили роботу, а значна кількість людей почала вкладати кошти та переводити власний бізнес за кордон.

Окрім того, за словами М.Томенка, бюджет 2012 року, певно, найгірший з усіх бюджетів останніх часів, оскільки за оцінкою експертів не дасть можливості місцевому самоврядуванню бодай забезпечити базове фінансування та протягом року виплачувати заробітні плати в бюджетній сфері.

«Є великі проблеми й з реформою у сфері охорони здоров’я, оскільки, попри декларацію про так званий експеримент у чотирьох областях, насправді триває тотальне закриття медичних закладів та скорочення працівників по всій Україні», — наголосив Віце-спікер.

Водночас, Микола Томенко відмітив, що спільними зусиллям і громади, і суспільства, і опозиції вдалося як мінімум відтермінувати ще дві небезпечні реформи влади: земельну та освітню. Він нагадав, що земельна реформа, зокрема, в частині права продажу землі, відтермінована до 1 січня 2013 року, а освітня – на наступний рік, коли буде розглядатися чергова версія урядового законопроекту.

«Рідна країна»

За матеріалами прес-служби М. Томенка

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути