chrome firefox opera safari iexplorer

Бюджет-2012 є найбільш антисоціальним за останні 7-8 років, – експерт

23 грудня 2011 о 15:59

Ухвалений парламентом Держбюджет на 2012 рік є найбільш антисоціальним за останні 7-8 років. Про це сьогодні у коментарі ЗІКу заявив експерт Центру Разумкова Павло Розенко.

Він має сумніви у реальності макропоказників, які закладені у бюджеті на наступний рік. Зокрема, це стосується росту ВВП, фонду оплати праці, низького рівня інфляції.

«Це занадто оптимістична картина, якщо врахувати ті тенденції, які ми маємо сьогодні в світі, і ту ситуацію, в якій опинилася Україна. Світові аналітики наступний рік визначають роком рецесії всіх економік, у тому числі таких потужних, як економіка ЄС. Натомість невідомо, з яких підстав наша економіка буде зростати ударними темпами», – зазначив експерт.

Він звернув увагу на те, що в бюджет закладено зростання фонду оплати праці на 15-18%: «Очевидно, це нереальні цифри, тому що не коригується між собою підняття економіки навіть на 3-5%, як пропонує уряд, з 15% зростання фонду оплати праці. А що таке нереальний закладений фонд оплати праці? Якщо він не виконується, значить, бюджет Пенсійного фонду не отримає планового фінансування. Отже, його дефіцит буде більшим».

Взагалі, за словами Павла Розенка, уряд обіцяв, що після прийняття пенсійної реформи з кожним роком буде скорочуватись дефіцит бюджету Пенсійного фонду, а пенсії громадян будуть серйозно зростати. Але як показав ухвалений бюджет, дефіцит ПФ у 2012 році зменшено не буде.

Експерт сказав також, що навіть у кризовий 2009 рік бюджет був більш соціальний, ніж той, який прийнятий на 2012 рік, коли економіка начебто має зростати. Цей бюджет є антисоціальним, насамперед, через штучно занижені показники основних соціальних стандартів – мінімальної заробітної плати і прожиткового мінімуму.

«Щомісяця міністерство праці та соціальної політики оприлюднює на своєму сайті розмір фактичного прожиткового мінімуму – по тим цінам, які існують на даний момент у країні. Так-от, у листопаді прожитковий мінімум для працездатної особи становив 1153 грн. А в законі про Державний бюджет на 2012 рік з 1 грудня, тобто через рік, буде встановлена мінімальна заробітна плата на рівні 1134 грн, тобто на 20 грн менше, ніж фактичний прожитковий мінімум у листопаді цього року. Ми бачимо, що встановлюються такі соціальні стандарти, на які вже сьогодні прожити неможливо», – зазначив Розенко.

«Очевидно, ухвалений бюджет не відповідає реаліям сьогодення і тим цінам, які вже сьогодні існують в країні. Тому, на жаль, ми можемо констатувати, що у 2012 році українці не відчують на собі покращення їхнього життя», – додав він.

Тим часом, за словами експерта, фінансування фактично всіх органів влади суттєво збільшено. «Це ще раз підтверджує подвійні стандарти, які сьогодні застосовується в Україні, коли з одного боку людям кажуть, що в державі важка ситуація і не можуть суттєво підняти соціальні стандарти, натомість для функціонування органів влади гроші знаходяться і ще в більших кількостях», – наголосив він.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути