chrome firefox opera safari iexplorer

Через 2 роки для більшості українців шенген стане безкоштовним

20 грудня 2011 о 09:25

Нова угода про пом'якшення візового режиму для в'їзду українців до країн Євросоюзу передбачає, зокрема, збільшення кількості безкоштовних віз і скасування оплати за терміновість оформлення.

Політичні положення нової угоди про візову лібералізацію були узгоджені напередодні під час саміту Україна-ЄС, але сам текст буде готовий до підписання лише на початку січня, пише "Коммерсант-Україна" з посиланням на європейських дипломатів.

Крім того, потім документ ще мають ратифікувати парламенти країн-членів ЄС. Як правило, цей процес триває близько двох років.

За новою угодою збільшиться кількість безкоштовних віз, які видаються країнами ЄС. Від візового збору будуть звільнені ще три категорії громадян — представники недержавних структур, будь-яких професійних об'єднань і релігійних організацій.

Під час переговорів українська сторона також вимагала від ЄС скасувати оплату вартості послуг візових центрів — комерційних посередників при консульствах — для малозабезпечених громадян, наприклад пенсіонерів. Але цього досягти не вдалося, визнав високопоставлений український дипломат.

«Європейські партнери пояснили нам, що це дуже важко реалізувати. Але ми домовилися про інше поліпшення: ЄС скасовує оплату за терміновість оформлення візи», — пояснив він.

Угода також істотно підвищить клас шенгенських віз, що видаються українцям.

Так, у чинній угоді між Україною і Євросоюзом декларується, що громадянам, які часто відвідують країни ЄС, повинні видаватися багаторазові візи терміном «до року», а для окремих категорій — «до п'яти років».

Зараз багато європейських консульства користуються нечіткістю формулювання і видають мультивізи на короткий термін — на місяць, а то й на кілька днів, тим самим змушуючи українців знову звертатися за візою перед кожною наступною поїздкою. У новому договорі визначення термінів будуть уточнені, і з'являться слова «рік» і «п'ять років» відповідно.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути