chrome firefox opera safari iexplorer

Ліна Костенко стала найуспішнішим автором 2011 року

10 грудня 2011 о 20:05

2011 року українським читачам пощастило з літературними рейтингами, конкурсами та преміями. Це зокрема рейтинг «Книжка року», премія «Книга року Бі-Бі-Сі», рейтинг соціальних мереж «Читають всі». Вручення відзнак припадає на грудень.

8 грудня стали відомі лауреати рейтингу «Книжка року – 2011». Таблиця з іменами переможців – нижче.

В «Книжці року-2011» можна виділити декілька цікавих тенденцій, пише «Українська правда. Життя».

Найбільш успішним видавцем року стало видавництво «Темпора». Воно отримало нагороду «Імідж року» за велику кількість книжок, які потрапили в короткі списки рейтингу.

У художній прозі однозначним лідером стало видавництво «Лілея-НВ».

На це місце його винесли нові книжки Тараса Прохаська "БотакЄ" та «Ефіопська ніч» Василя Кожелянка. Натомість у перекладній художній літературі експерти не знайшли нічого кращого за Стівена Кінга.

Як і можна було чекати, найкращою поезією року стала збірка «Річка Геракліта» Ліни Костенко. До речі, поетка перемогла в цій підномінації і минулого року. Тоді видавництво «Либідь» отримало диплом за перевидання роману у віршах «Берестечко».

Ліна Костенко також  принесла видавництву «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» спеціальну відзнаку за роман «Записки українського самашедшого».

Більше ніхто з письменників двох нагород не отримав.

Таким чином, простий підрахунок показує, що за версією рейтингу «Книжка року» саме Ліна Костенко є найбільш успішним автором 2011 року.

В дитячій літературі на окрему увагу заслуговує мода на історичну тематику. Половина відзначених книжок номінації присвячені минулому.

В «Синіх водах» Володимира Рутківського ідеться про життя підлітків на тлі битви під Синіми Водами 1362 року. В серії видавництва «Зелений пес» перемогли книжки-портрети історичних персоналій – Степана Бандери, Тараса Шевченка та ін.

До речі, видавництво «Зелений пес» відзначилося не лише перемогою в одній з підномінацій.

Десь за 6 годин до початку церемонії брати Капранови в своєму Facebook заявили, що відмовляються брати участь у рейтингу. Про це вони також написали в своєму зверненні.

Більше причин брати Капранови озвучили в соціальних мережах. Насамперед вони сумніваються в компетентності експертів: «Експерти не читають всіх книжок, за які мають голосувати».

Раніше брати Капранови заявляли про «конфлікт інтересів» в колі експертів. Ішлося про те, що дехто є водночас і критиками, і письменниками, і перекладачами тощо.

Щоправда чомусь у цьому контексті не згадали, що голосувати за свої книжки не має права ніхто з експертів.

Друга причина – нечіткість мети конкурсу.

Третя причина пов'язана з тим, що брати Капранови є співорганізаторами виставки «Медвін: Книжковий світ», в рамках якої відбулося нагородження переможців рейтингу. Цитую: «Справа в тому, що ми є співорганізаторами виставки, і люди мають підстави підозрювати, що це якось вплинуло на експертів».

Рішення та коментарі братів Капранових дивують зокрема через їхнє оголошення «пакту про ненапад» на колег по цеху.

Цього літературного року, здається, відмови від участі в конкурсах стали трендом.

22 листопада відмовилися від участі в рейтингу «Читають всі» сестри Чернінькі. 8 грудня відмовилися брати Капранови. 9 грудня відмовилася Ганна Герман від участі у конкурсі «Книга року ВВС 2011».

Важливою особливістю багатьох нагороджених книг була одна спільна риса. Це новий погляд на ніби класичні та звичні явища та персоналії.

«Європейський словник філософій. Лексикон неперекладностей» розіб’є міф про непридатність української мови до теоретизування.

«Просторінь Шевченкового слова» є новим поглядом на творчість ніби вже вздовж і впоперек вивченого Шевченка. «Привет из Харькова» змусить переосмислити звичні картинки ретро-листівок. «Архів Розстріляного Відродження» розкриє нові сторінки кривавих літературних 1930-х.

У цьому контексті найбільш цінною є книжка, що отримала Гран-прі «Книжки року». Це двотомник "Катерина Білокур. Мистецька заповідь. Мистецтво народне, наївне чи високе?« (Родовід).

Очевидно, що поза нагородженням залишилося чимало інших дуже хороших книжок. Частину з них можна знайти в коротких списках рейтингу. Інші, можливо, прозвучать в інших конкурсах.

В кожному разі варто пам’ятати, що це одна з версій літературних підсумків 2011 року. Що покажуть інші дзеркала? Побачимо згодом.

Список переможців рейтингу „Книжка року“:

Номінація»КРАСНЕ ПИСЬМЕНСТВО"
Сучасна українськапроза / есеїстика Тарас ПРОХАСЬКО. БотакЄ. — Івано-Франківськ: Лілея-НВ,432 с.©
Жанрова література Василь КОЖЕЛЯНКО. Ефіопська січ. — Івано-Франківськ: Лілея-НВ, 192 с.
Сучасна зарубіжна проза Стівен КІНҐ. Під куполом. Сер. «Світові бестселери українською». -Х.: Книжковий "Клуб сімейного дозвілля", 1024 с.(п)
Сучасна поезія Ліна КОСТЕНКО. Річка Геракліта. - К.: Либідь, 336с.(п)
Відзнака президента рейтингу Ліна КОСТЕНКО. Записки українського самашедшого. –
К.: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА
Номінація «ДИТЯЧЕ СВЯТО»
Твори для малечі Мар´яна САВКА. Казка про Старого Лева. — Л.: Видавництво Старого Лева, 40 с.(п)
Твори для середніх і старших школярів Володимир РУТКІВСЬКИЙ. Сині Води. Книга 1-2.   К.: Прудкий равлик; Темпора,358+376 с.(п)
Розвиваюча та пізнавальна література В.ЛЕВИЦЬКА, Т.КАТІНА. Тарас Шевченко і я; Степан Бандера і я; Г.РУЧАЙ. Іван Мазепа і я; М.ГОРЯНИЧ. Леся Українка і я; Княгиня Ольга і я. Сер."12 балів".  К.: Зелений пес, 48+48+48+48+48 с. (к)
Відзнака президента рейтингу Ганс Християн Андерсен. Кресало. – К.: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА
Номінація «ХРЕСТОМАТІЯ»
Художня класика Пересопницьке Євангеліє 1556—1561: Дослідження. Транслітерований текст. Словопокажчик. — К.: Національна бібліотека ім.В.І.Вернадського, 700с.(п)
Літературознавство Юрій БАРАБАШ. Просторінь Шевченкового слова. "БібліотекаЛітАкценту«.  К.: Темпора, 510 с.©
Критика /біографії / мемуари Архів Розстріляного Відродження. Матеріали архівно-слідчих справ українських письменників 1920—1930-х років. -К.: Смолоскип, 456 с.(п)
Відзнака президента рейтингу Японська літератураХрестоматія. Том ІІ (ХІV – XIХ ст.). – К.: Видавничий дім Дмитра Бураго, 696 с
Номінація „ВІЗИТІВКА“
Мистецтво Катерина Білокур. Мистецька заповідь; Мистецтво народне, наївне чи високе? — К.: Родовід, 168+208 с.(ф)
Етнологія / фольклор Віра ЗАЙЧЕНКО. Вишивка Чернігівщини. — К.: Родовід, 208 с.(п)
Краєзнавча і туристична література В.ЗАБУДЬКО, И.КИРЖНЕР, А.ХИЛЬКОВСКИЙ. Привет из Харькова. Альбом-каталог 1897–1918 гг. – Х.:Колорит, 620 с.©
Відзнака президента рейтингу Дмитро МАЛАКОВМальовнича Україна. – К.: Мистецтво, 336 с.©.
Номінація „СОФІЯ“
Зарубіжна гуманітаристика Європейський словник філософій. Лексикон неперекладностей. Том другий.- К.: Дух і Літера, 488 с.(п)
Українська гуманітаристика Іван ДЗЮБА. Нагнітання мороку. Від чорносотенців початку ХІХ століття до українофобів початку століття ХХІ. - К.:Києво-Могилянська академія, 503 с.(о)
Відзнака президента рейтингу Іван РЯБЧУК. Постколоніальний синдром.  – К.: К.І.С., 240 с.(о)
Номінація»МИНУВШИНА"
Популярні видання/ історична есеїстика Ярослав ДАШКЕВИЧ. «Учи неложними устами сказати правду»: історична есеїстика. — К.: Темпора, 828 с.©
Дослідження / документи «Пакти і Конституції» Української козацької держави (до 300-річчя укладання).- Л.: Світ, 440 с.(п)
Біографії /мемуари Сергій ПЛОХІЙ. Великий переділ. Незвичайна історія Михайла Грушевського. — К.:Критика, 600 с.(о)
Відзнака президента рейтингу 6 томів праці «Україна: хронологія розвитку» — К.: Кріон
Номінація «ОБРІЇ»
Науково-популярна література Владимир СПИВАКОВСКИЙ. Образовательный взрыв. — К.: Гранд-Экспо, 436 с.(к)
Спеціальна література Богдан ЧЕРКЕС, Світлана ЛІНДА. Архітектура сучасності. Остання третина ХХ - початок ХХІ століть.  Л.: Львівська політехніка, 384 с.(о)
Енциклопедичні та довідкові видання Історичний атлас України. Найдавніше минуле, Русь (Київська держава, Галицько-Волинська держава). К.: Мапа,300 с.(п)
Відзнака президента рейтингу Сергій ФЕДАКА. Сучасна Україна. Портрет з натури. — Ужгород: Ліра, 296 с.(о).

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути