chrome firefox opera safari iexplorer

Лісгоспи витрачають бюджетні кошти на захоплення земель?

15 грудня 2011 о 14:37

В Україні спостерігається створення нових лісових насаджень на землях, які не оформлені під лісорозведення і на яких посадка лісу не запланована.

Відповідні висновки зробила Державна фінансова інспекція України в ході перевірок лісгоспів в різних областях. Згідно з її даними, загальна сума нецільового використання коштів в цій галузі склала понад 21,5 млн.грн!

Кількома місяцями раніше з проханням провести таку перевірку до голови КРУ звернулись активісти громадської кампанії «Збережемо українські степи!», яка була утворена з метою зупинити знищення степового біорізноманіття.

Громадськість наголошує: протягом останніх років керівництво лісової галузі активно лобіює виділення бюджетних коштів на створення нових лісів. Створення лісів пропагується лише на нових ділянках, де лісу ніколи не було, а не на масштабних вирубках, які охоплюють колосальні площі на Поліссі та в Карпатах.

Практично всі землі України переорані, зайняті житловою та промисловою забудовою або відносяться до лісового фонду. Отже, вільної, незайнятої землі фактично немає. Лишаються лише природні степові ділянки, що збереглись на схилах і в балках Степової зони. А попереду нас очікують масштабні акції з продажу землі.

На останніх залишках степів зберігаються кожен третій вид Червоної книги України. Залісення цих ділянок заборонене Червоною книгою України і є грубим порушенням законодавства, в тому числі міжнародного (Бернської конвенція, Конвенція з біорізноманіття. Проте, саме на ці ділянки спрямована активність лісоводів.

Головна причина цьому – степові балки найпростіше перевести в користування лісгоспів. Плюс, насадження лісу на степових ділянках є найбільш збитковою справою з усіх типів лісонасаджень, що підтвердила перевірка КРУ ЛІНК. Тому ліс тут можна саджати безкінечно» – розказує активіст кампанії «Збережемо українські степи!» Олексій Бурковський.

До ідеї охорони степу приєдналось і Міністерство екології та природних ресурсів України, заборонивши ще у 2009 році своїм територіальним підрозділам погоджувати передачу під залісення степових ділянок.

«Мінприроди заборонило віддавати степи під залісення і тому лісоводи, використовуючи бюджетні кошти, засаджують лісом те, що їм не належить, сподіваючись постфактум оформити землю собі», – пояснює заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк.

На переконання екологів, безглузде і безперспективне залісення цілинного степу робиться замість того, щоб відновити ліси на карпатських вирубках задля зупинки повеней в горах та замість відновлення лісосмуг на вже переораних полях Степової зони, без яких південні та східні області потерпають від опустелювання.

Підготувала Майя Заховайко, «Рідна країна»