chrome firefox opera safari iexplorer

Лише кожен п'ятий літак української армії може воювати

04 грудня 2011 о 09:30

Військові фахівці запевняють, що лише п'ята частина бойових літаків і четверта частина бойових вертольотів Збройних сил України, взагалі здатні піднятися в повітря.

Справних зенітно-ракетних комплексів в Україні лишилось менше половини, заявив експерт Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак.

«Чи можна взагалі в такій ситуації стверджувати, що країна має адекватну протиповітряну оборону, здатна відбити агресію, нехай і потенційну? Крім того, до 2016 року в ЗСУ не залишиться жодної придатної для використання авіаційної ракети або ракети для ЗРК»,- розповів експерт.

Ресурс ремонтопридатності і, відповідно, модернізації бойових літаків, на думку військових фахівців, до 2020 року буде вичерпано.

«Поки Україна бере на озброєння пожежні автоцистерни (не відомо, яке відношення мають до обороноздатності) і шини, інші держави купують літаки, ракети і сучасні ЗРК. Який вже тут морально-бойовий дух, адже офіцери і солдати не сліпі», — відзначає Бадрак.

Варто зазначити, що в поточному році було модернізовано лише один літак Міг-29, три літаки Су-25 і один L-39. Модернізація бойових вертольотів поки залишається мрією військових.

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути