chrome firefox opera safari iexplorer

Міносвіти викинуло на вітер мільйони гривень під час друку посібників

28 грудня 2011 о 11:15

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту «неефективно, неекономно і з порушеннями використовує бюджетні кошти».

Такого висновку дійшли аудитори Рахункової палати, які перевіряли ефективність використання бюджетних коштів, виділених у 2010—2011 роках на забезпечення шкіл підручниками, повідомляє Україна молода.

Як ідеться у повідомленні прес–служби Рахункової палати, держзамовлення на виготовлення і доставку підручників, яке затверджується практично наприкінці бюджетного року, є формальним і фактично не впливає на випуск навчальної літератури.

При технології виготовлення підручників до п’яти місяців кошти спрямовують на це за два–три місяці до початку навчального року. В результаті для термінового виготовлення підручників, наголошується в повідомленні, видавництва закуповували папір за цінами, вищими за ринкові на 30—40%, через що були неефективно використані 6,9 мільйона гривень бюджетних коштів.

Ще 5,9 мільйона гривень було втрачено під час друку 10 найменувань підручників, який довірили переможцю тендеру ТОВ «Побутелектротехніка». МОН не перевірило виробничі потужності цього підприємства, а «Побутелектротехніка» виявилася фактично посередником, а не виконавцем замовлення. Тому від 66 до 84% коштів осіли на рахунку підприємства.

Непрозорою є і процедура конкурсного відбору підручників та ухвалення рішень про їх видання, наголошує прес–служба Рахункової палати.

Так, на випуск 24 підручників, які не подавали на конкурс або не перемогли в ньому, з порушенням чинного законодавства використано 30,9 млн. гривень. Водночас у 2010 році не видано 20 найменувань підручників–переможців і 50 — у 2011–му.

Рахункова палата звинувачує міністерство в тому, що воно передало всі повноваження в цій сфері Інституту інноваційних технологій і змісту освіти. А останній не зумів належним чином організувати вчасне виконання поставлених завдань. Зокрема, надавав дозволи видавництвам на комерційний друк. Як наслідок — вартість підручника зростала у 2–3 рази.

Крім того, запроваджений інститутом недосконалий порядок визначення реальної потреби у підручниках призвів до надлишкового випуску 515,7 тисячi примірників, які фактично не використовуються, тоді як на їх виготовлення витрачено 8,6 млн. гривень iз державного бюджету.

Невже нераціонально витрачених мільйонів буде не достатньо для порушення кримінальної справи? Адже за схожі гріхи при закупівлі «швидких допомог» поплатилася й Юлія Тимошенко. Значить, і міністра Табачника ми ось–ось побачимо на лаві підсудних?, — розмірковує видання.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути