chrome firefox opera safari iexplorer

МОЗ занепокоєне поширенням кору на Заході України

07 грудня 2011 о 18:47

Заступник міністра охорони здоров'я України Раїса Моїсеєнко заявила, що у Львівській, Івано-Франківській, Закарпатській та Рівненській областях зростає захворюваність на кір, пише Кореспондент.

За її словами, МОЗ ще у 2007 році прогнозував зростання захворювання на кір в 2011—2012 роках. Однак у 2008 році не вийшло провести масштабну імунізацію підлітків та молодих людей від цієї хвороби.

Перший заступник міністра охорони здоров'я зазначила, що в даний час зростання захворювання на кір спостерігається по всій Європі.

«Ми на сьогоднішній день настільки інтегровані, що абсолютно зрозуміло, що замети бувають і з їхньої території, і, навпаки, з нашої. Тому сьогодні, як бачите, такий занос все-таки відбувся, і ми маємо підвищення рівня захворюваності, насамперед у західній Україні», — сказала Моїсеєнко.

За її словами, порівняно з попереднім роком, рівень захворюваності на кір підвищився в 6 разів, а кількість випадків захворювання становить 193 станом на жовтень.

Як повідомлялося, Головне управління охорони здоров'я Івано-Франківської обласної державної адміністрації заявляє, що станом на 14:00 6 грудня у області було зафіксовано 85 випадків захворювання на кір.

У липні МОЗ виключав загрозу епідемії кору в Україні.

Нагадаємо, в жовтні Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) заявила про початок епідемії кору в Європі.

Довідково

Кір — гостре вірусне захворювання, яке характеризується вираженою інтоксикацією, катаральними явищами з боку дихальних шляхів, кон'юнктивітом, появою своєрідних плям на слизовій оболонці щоки і папулезно-плямистим висипом на шкірі.

Причина виникнення — вдихання з повітря найдрібніших крапель слизу, що містять віруси, які потрапили в повітря при чханні, кашлі або розмові хворої на кір людини.

Симптоми: інкубаційний період при кору складає від 7 до 21, рідше — 28 днів. Початок захворювання гострий. У хворих з'являються симптоми інтоксикації, катаральні явища. Температура звичайно висока, турбує головний біль, слабкість, нежить, кашель, виникають симптоми кон'юнктивіту. До кінця першого — початку 2-го тижня хвороби на слизовій оболонці щоки виникають плями, ніби посипані манною крупою. Це цінна діагностична ознака, що дозволяє поставити діагноз до появи висипу.

Плями існують 2-3 дні, іноді довше і зазвичай зникають з появою висипу. Температура на короткий час знижується, потім звичайно підвищується знов, і у хворого з'являється висип. Перші елементи висипу з'являються за вухами і на обличчі, потім висип поширюється на тулуб і кінцівки. Елементами висипу є плями — папули(горбики), що підносяться над поверхнею шкіри. Зникнення висипу відбувається в зворотній послідовності, тобто він починає згасати спочатку на кінцівках, потім на тулубі і нарешті на обличчі. У хворих частий пульс, низький тиск.

Лікування: Необхідно пам'ятати, що в даний час кір зустрічається не тільки у дітей, але і у дорослих, причому перебігає, як правило, важче. При неускладненому перебігу захворювання дітей лікують вдома, дорослих зазвичай госпіталізують.

Застосовують вітамінотерапію, при приєднанні ускладнень — антибіотики. Ослабленим хворим вводять протикоровий імуноглобулін. Лікування проти самого висипу немає. Спочатку тіло має покритись висипом повністю (стати однорідною червоною плямою), тоді висип проходитиме. В жодному разі не слід розчісувати висип, щоб не утворились рани. Не можна простуджуватись чи переохолоджуватись під час висипу! Рекомендовано залишатись у ліжку декілька днів, доки не зійде висип. Не мочити та не розтирати висип!

«Рідна країна»

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути