chrome firefox opera safari iexplorer

Найбільше українці хочуть знайти під ялинкою гроші

28 грудня 2011 о 09:03

Романтичні часи минули, українці все більше стають прагматиками, принаймні такі дані соціологи отримали напередодні Нового року.

Якщо минулоріч у якості подарунка переважно воліли бачити подорож, то у ніч на 2012 більшість опитаних хочуть знайти під ялинкою гроші.

“Несподівано, але 43%, майже половина населення, не можуть передбачити, з якоюсь часткою ймовірності, як буде виглядати 2012 рік. І ось це почуття невизначеності змушує людей бути більш прагматичними. Хочуть українці гроші, а ось як цими грішми розпорядитися — вони вже вирішать самі”, — сказав Григорій Павлоцький (податково-юридичний департамент компанії «Deloitte»).

Психологи також вважають, українці відходять від романтики. А бажання отримати гроші у подарунок — не що інше, як відчуття незахищеності суспільства.

“Коли перед людиною постає гостра проблема збереження самого організму, збереження життя, здоров'я, то романтика у будь-якого народу, навіть у найромантичнішого, відступає на задній план. Якщо потреба — подаруйте мені гроші — то це означає: дайте мені можливість відчути себе більш безпечно, дайте мені можливість поїсти і одягнутися”, — каже психолог Володимир Банцер.

Самі ж громадяни, попри прагматизм, про який говорять соціологи, кажуть, романтиками залишаються. А коштам, яких чекають в подарунок, зможуть знайти і романтичне призначення.

“Це пошло. Ні, не гроші. Хочеться сюрпризів. Діти, онуки, приємні якісь дрібниці, але все таки сюрприз”, — каже Олександр.

“Гроші, так — це не романтично, але, тим не менш, без них теж нікуди. На них можна теж влаштувати романтичний якийсь подарунок у відповідь”, — вважає Ігор.

Водночас, до подарунку у вигляді грошей підійти можна творчо, стверджують майстри «манігамі». Це вид орігамі, що складають з грошових купюр. Для такого подарунка стане в нагоді будь-яка валюта. Навчитися складати прості фігурки може будь-хто, наприклад, символ 2012 року — дракон. А після свят, нескладні конструкції можна використати вже за прямим призначенням.

Та незважаючи на цьогорічні прагматичні настрої громадян, святкові витрати українців зросли на 23%, порівняно з минулим роком, і становлять в середньому понад 3 тисячі 600 гривень, половина з них іде на подарунки рідним та близьким.

Втім, попри збільшення витрат, святкові бюджети українців залишаються скромнішими, ніж у європейців. Святковий бюджет середнього європейця становить майже 6 сотень євро.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути