chrome firefox opera safari iexplorer

НБУ введе в обіг пам`ятну монету «Рік Дракона» (фото)

15 грудня 2011 о 12:48

З 16 грудня Національний банк України введе в обіг пам`ятну монету «Рік Дракона». Про це УННповідомили у прес-службі НБУ. Випуск монети присвячений року Дракона, одній із тварин східного календаря, який засновано на дванадцятирічному циклі Юпітера — найбільшої планети Сонячної системи.

Технічні характеристики монети: номінал — 5 грн, срібло, маса — 15,66 грам, діаметр — 33 мм. Монети випустять тиражем 20 тис. штук.

Серія монети: Східний календар

На аверсі монети розміщено: угорі — малий Державний Герб України, під яким — напис НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК/УКРАЇНИ в оточенні стилізованого рослинного орнаменту, номінал 5/ГРИВЕНЬ; унизу — рік карбування монети 2012, а також позначення металу, його проби — Ag 925, маси в чистоті — 15,55 та логотип Монетного двору Національного банку України.

На реверсі монети в оточенні стилізованого рослинного орнаменту зображено в лубочному стилі дракона (око із цирконію оранжевого кольору діаметром 1,5 мм). Над цією композицією і під нею розміщено абрисні фігурки всіх 12 символів східного календаря.

Художники: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій. Скульптор: Атаманчук Володимир.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути