chrome firefox opera safari iexplorer

«Орея» – українська хорова капела, що співає без нот. Аудіо

19 грудня 2011 о 16:45

Одна з найкращих хорових капел Європи «Орея» святкує 25-річний ювілей, повідомляє Радіо Свобода. 

Цього року на престижному Міжнародному хоровому конкурсі в Іспанії вона виборола Гран-прі. Водночас «Орея» встановила рекорд конкурсу, набравши 99% голосів і отримавши «Приз глядацьких симпатій».

Також серед здобутків аматорського колективу із Житомира – перемоги на міжнародних конкурсах у словенському Мариборі, французькій Турі та болгарській Варні.

Житомирська хорова капела «Орея» цього року виборола Гран-прі 43 Міжнародного хорового конкурсу в іспанському місті Толоса. Художній керівник «Ореї» Олександр Вацек розповів, що це конкурс, участь в якому беруть найкращі хори світу, зокрема, з Великобританії, Італії, Китаю, Німеччини, США, Філіппін та інших країн. І це Гран-прі – найбільший здобуток «Ореї» за чверть століття її існування. Водночас, за словами Олександра Вацека, саме завдяки цій перемозі розпочалася співпраця житомирської капели із Дрезденським камерним хором.

«Модерний композитор Ганс Юхим Хеспус запропонував авангардну роботу, у якій жоден звук не повторюється і мова така, якої не існує у світі. Там були стогони, крики, божевільна музика. Композитор був шокований, що український хор співав без нот. Він сказав: «Це  неможливо!» – розповідає Олександр Вацек.

Він також зазначив, що симфонія «Каддиш» американського композитора Леонарда Бернстайна у виконанні «Ореї» вразила слухачів під час виступу капели у 2009 році у Голландії.

Хорова музика звучить не в Україні 

На думку керівника хору хлопчиків та юнаків Муніципальної академічної чоловічої хорової капели імені Ревуцького Аїди Зайцевоїчасті закордонні виступи цього колективу зумовлені недостатньою підтримкою хорових традиції в Україні.

«Хорова музика повинна звучати всюди. Шкода, що її зараз майже не чути ні на телебаченні, ні на радіо. Дуже хочеться підняти інтерес до неї і повернути ті традиції, які суттєво відрізняють українську хорову культур», – говорить Аїда Зайцева.

Наразі у житомирській хоровій капелі «Орея» співає 30 хористів, 7 з яких, за словами художнього керівника, не мають музичної освіти. Від 1986 року капела є учасником міжнародних хорових конкурсів. У репертуарі колективу  різножанрові твори українських та зарубіжних композиторів, зокрема, Баха, Моцарта, Верді, Вівальді та Бетховена.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути