chrome firefox opera safari iexplorer

Перший український комп"ютер відзначив День народження

27 грудня 2011 о 08:52

Офіційний блог компанії Google відзначив 60-річчя введення в експлуатацію першого в континентальній Європі комп'ютера — радянської Малої електронної лічильної машини (МЕЛМ).

У зв'язку з цим блог записав відео-інтерв'ю з Борисом Малиновським — одним із соратників Сергія Лебедєва, одного з основоположників обчислювальної техніки в СРСР, який працював над проектом.

Розробка проекту почалася в 1948 році на базі Інституту електротехніки АН УРСР. У 1950 році машина була змонтована в будівлі колишнього монастиря під Києвом. 25 грудня 1951 МЕЛМ була прийнята комісією Академії наук і офіційно введена в експлуатацію. На цей момент аналогічні машини були тільки в США і Великобританії.

До 1957 року МЕЛМ активно експлуатувалася, в тому числі і при створенні водневої бомби. Згодом машину було демонтовано і врешті викинуто.

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути