chrome firefox opera safari iexplorer

Податкова перевірить за що українці купують житло

20 грудня 2011 о 09:34

Держава вирішила подбати, щоб українці продаваликвартири лише за ринковими цінами та платили відповідні податки. А податкова, у свою чергу, перевірить, звідки саме взялися гроші на дорогу покупку.

Як розповіли ТСН у Фонді держмайна, після оцінки вартості житла у БТІ, ціна відрізнялась од ринкової в десятки разів, чим нерідко користувалися під час продажу квартир.

«Не менше, ніж відсотків 80 є заниження ціни», — повідомив голова підкомітету ВР з питань податкової та митної політики Андрій Пінчук.

За законом, один 1% проданого житла людина сплачує в Пенсійний фонд, ще відсоток – держмито за нотаріальне оформлення. Їх і «платили» саме з інвентаризаційної вартості. В результаті на папері середня вартість проданої квартири в Україні навіть не дотягувала до ста тисяч гривень, і держава втрачала 2,5 мільярди гривень.

Нині кожен об'єкт за 400-800 гривень «обраховують» вже компанії-оцінювачки, які підпорядковуються Фонду держмайна. Він до Нового року має затвердити мінімальну вартість квадратного метра в різних містах та районах.

Поки що діє тимчасовий документ-рекомендація, який максимально наближений до ринкової вартості, але по спрощеній системі.

«Це обов'язок громадянинина, якщо він продає і отримує реально ту суму, 60 тисяч доларів – він має з неї сплатити цей податок», — запевняє Пінчук.

Натомість депутати запропонували іншу схему, за якою роботу оцінювачів контролюватиме ще й податкова. Відповідний законопроект незабаром розглядатимуть у першому читанні.

Походження грошей треба буде доводити документально. Порушники нестимуть адміністративну та кримінальну відповідальність. Або ж платитимуть 15-17% вартості покупки як податок.

Експерти заявили про можливість того, що новація на якийсь час відлякає покупців. Адже для звичайної однокімнатної квартири ціна зросте мінімум на 400-1000 доларів.

Та разом із додатковими витратами нововведення принесе і захист від шахраїв. Ті нерідко на папері продавали квартири за копійки, із покупця брали суму в десятки разів більшу. А потім просто анулювали угоду і залишали покупця ні з чим.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути